Viña Errázuriz

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1870

Total export år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 7.840.000 liter

 

Export flaskvin år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 4.796.000 liter

Chefs-oenolog: 
 
Francisco Baettig

Tidigare chefs-oenologer: 
 
Edward Flaherty

Konsulterande oenolog:
 
-

Ägare: 
 Familjen Chadwick

Adress huvudkontor:
 Av. Nueva Tajamar 481
 Torre Sur, Of. 503
 Las Condes, Santiago

Telefon huvudkontor:
 +56 2 203 66 88   

Fax huvudkontor:
 +56 2 203 66 90

E-mail huvudkontor:
 info@errazuriz.cl  

Webbsida:
 www.errazuriz.cl

Svensk importör:
 Philipson Söderberg AB
 Sandhamnsgatan 63 C
 P.O Box 29163
 SE-100 52 Stockholm
 Tel.+46 8 598 112 00
 Fax +46 8 598 112 41
 i
nfo@philipsonsoderberg.se
 www.philipsonsoderberg.se


Errázuriz är ett av de mest välkända familjenamnen i Chile. Fyra presidenter, tre ärkebiskopar (däribland den nuvarande) och ett otal politiker, företagare m m har släkten bidragit med sedan den kom till Chile från Baskien år 1753. Den unge Maximiano Errázuriz gifte sig precis 100 år senare med Amalia, dotter till Chiles rikaste man José Tomás Urmeneta, och startade en koppargruva tillsammans med svärfadern, som kom att svara för en tredjedel av världsproduktionen.

Amalia dog i sin fjärde barnsäng bara 24 år gammal och för att skingra sina sorger åkte Maximiano till Frankrike, där han som välbärgad person lärde känna de bästa franska vinerna. Åter i Chile följde han än en gång sin svärfars exempel och planterade 300 hektar med importerade franska vinplantor och bildade år 1870 Viña Errázuriz Panquehue. Till skillnad från andra rika chilenare vid denna tid anlade han inte sin vingård i sydöstra utkanten av Santiago, utan i Aconcagua-flodens dalgång åtta mil norrut. Den var tills för några år sedan den nordligaste vingården av någon betydelse i Chile.

Sonen Rafael utvidgade planteringarna till att omfatta 700 hektar, vid den tiden världens största privatägda vingård. Genom uppdelningar och försäljning kom företaget så småningom i andra händer tills Alfonso Chadwick Errázuriz år 1983 återbördade egendomen i familjens ägo. Även Chadwick är en inflytelserik chilensk familj, som räknar vikingen Stirgud den Tjocke, född omkring år 850, som sin anfader.

Familjen Chadwick genomförde en omfattande upprustning och modernisering av den ursprungliga anläggningen för vinframställning och köpte vingårdar i Casablanca-dalen och i Sagrada Familia, nära Curicó. Därigenom förfogar man nu över fyra vingårdar: Don Maximiano och El Ceibo i Aconcagua-dalen för främst Cabernet Sauvignon, La Escultura i Casablanca-dalen för vita viner och El Descanso i Curicó-dalen för främst Merlot.

Viña Errázuriz är en av Chiles största vinproducenter, med huvudsaklig inriktning på kvalitetsviner och export. År 1989 bildade man Viña Caliterra tillsammans med Franciscan Vineyards, då ägt av chilenaren Augustin Huneeus. Syftet var att producera och exportera ett bredare kvalitetssortiment. Franciscan Vineyards andel övertogs sedan av Robert Mondavi Winery, men i början av år 2004 köpte Viña Errázuriz även denna del.

Tillsammans med Robert Mondavi har familjen Chadwick också bildat företaget Viña Seña, som producerar premiumvinet med samma namn, och år 2002 presenterade man ett eget premiumvin från det nybildade företaget Viñedo Chadwick.

 


Viña Errázuriz' anläggningar i Aconcagua-dalen.

Estate

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Carmenère

- Syrah

- Pinot Noir

- Syrah Rosé

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc 

- Fumé Blanc

- Gewürztraminer

Blends

- Syrah/Cabernet
  Sauvignon

- Merlot/Cabernet
  Sauvignon

- Chardonnay/
  Sauvignon Blanc

Don Maximiano Reserva

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Syrah

- Chardonnay

Specialities

- Carmenère

- Shiraz

- Pinot Noir

- Sangiovese

- Chardonnay

- Late Harvest

Don Maximiano
Founders Reserve

Maximiano Errázuriz


Chefs-oenolog Francisco Baettig