Viña Seña

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1996

Total export år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 128.900 liter

 

Export flaskvin år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

Chefs-oenolog: 
 
Francisco Baettig

Tidigare chefs-oenologer: 
 
Edward Flaherty
 Tony Coltrin

Konsulterande oenolog: 
 
Alan York

Ägare: 
 Familjen Chadwick
 (Eduardo Chadwick)

Adress huvudkontor:
 Av. Nueva Tajamar 481
 Torre Sur, Of. 503
 Las Condes, Santiago

Telefon huvudkontor:
 +56 2 339 91 00  

Fax huvudkontor:
 +56 2 203 66 90

E-mail huvudkontor:
 wine.report@errazuriz.cl

Webbsida:
 www.errazuriz.cl

Svensk agent:
 Philipson Söderberg AB
 Sandhamnsgatan 63C
 P. O. Box 29163

 100 52 Stockholm
 Tel. +46 8 598 112 00
 Fax  +46 8 598 112 41
 info@philipsonsoderberg.se
 www.philipsonsoderberg.se


Ultra-Premium är den beteckning man sedan några år använder i Chile för de dyraste vinerna, de som kostar över 40 - 50 € per flaska. Så materialistisk är beteckningen, och den kommer förstås från USA. Även om oenologer vill ha en annan och mer romantisk definition av Ultra-Premium, som t ex jämförelser med 1950-talets italienska filmstjärnor, så kan ett vin som kostar 5 € aldrig räknas dit, hur mycken naturlig yppighet det än har. 

Seña var ett av de första vinerna från Chile som hänfördes till denna klass. Det kom till som ett samarbetsprojekt mellan två framgångsrika vinodlare, en från Chile och en från USA.

Robert Mondavi från Californien reste år 1991 omkring bland chilenska vinområden med Eduardo Chadwick som guide. Eduardo var högste chef på Viña Errázuriz, som två år tidigare bildat Viña Caliterra tillsammans med Franciscan Vineyards i Napa Valley. Robert hade tio år tidigare gjort succé med vinet Opus One, tillsammans med Baron Philippe de Rothschild i Bordeaux, och ville gärna något liknande i Chile.

Kontakten mellan de två ledde så småningom till att Robert Mondavi Winery gick in som hälftenägare i Viña Caliterra, efter Franciscan Vineyards, och att man tillsammans bildade Viña Seña i syfte att göra ett vin i kategorin Ultra-Premium. Inledningsvis hade projektet kod-namnet Chile-1, men när företaget skulle bildas år 1995 bestämde man sig för namnet Seña. Detta spanska ord har många betydelser, bland dem "kännetecken", "märke" och "signal".

När Robert Mondavi år 2004 tvingades sälja sitt imperium till koncernen Constellation, köpte Eduardo Chadwick hans andel i Seña. Nu ingår alltså Viña Seña i samma koncern som Viña Errazuriz, Viña Caliterra och Viñedo Chadwick.

Druvorna som inledningsvis användes till Seña kom bl a från samma vingård, Don Maximiano i Aconcagua-dalen, som Viña Errázuriz använder till sitt toppvin Don Maximiano Founders Reserve. Vingården är uppdelad i många skiften och druvorna från varje skifte jästes separat i begagnade fat av fransk ek. Av alla dessa separat framställda viner valde man ut ett femtiotal, som flera berörda oenologer till sist enades om skulle ingå i blandningen Seña. År 1999 inköptes en ny vingård vid Ocoa i nedre Aconcagua-dalen, som helt skulle planteras med druvor avsedda för Seña och på sikt göra ekologisk odling möjlig. Marken är mycket väldränerad, med en stor andel sten och grus. Närheten till Stilla Havet, på 40 km avstånd, ger morgondimma och därmed ett klimat som ger komplexa viner. Hittills har 45 hektar planterats med Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec, Petit Verdot, Cabernet Franc och Carmenère. Den store experten på ekologisk vinodling, Alan York, anlitas som konsult.

Blandningen lagras i 14 - 18 månader på fat av fransk ek. Sammansättningen av druvor varierar mellan årgångarna, men ca 75 % är Cabernet Sauvignon och resten i huvudsak Merlot och Carmenère.

Vid blindprovningar i USA blev redan de tidigaste årgångarna jämförda med de bästa Premier Grand Cru från Bordeaux. Bekräftelse på detta kom slutligen vid den s.k. Berlin-kuppen i februari 2004, då Seña 2001 placerade sig på andra plats vid en internationell blindprovning (efter vinet Chadwick 2000, som också görs av ett Errázurizföretag), men före vin som Château Lafite 2000 och Château Margaux 2001 och alla de stora "Supertoscanarna".

Fransmännen hävdade att jämförelsen haltar när man provar samma årgångar, eftersom chilenska viner görs på mognare druvor än de franska och därför utvecklas snabbare. Med tanke på att Seña kostar 75 - 80 €, betydligt mindre än franska viner av motsvarande kvalitet, är vinet ändå är ett intressant alternativ för de flesta.
 

 

Seña

 


Eduardo Chadwick


Oenolog Francisco Baettig

 


Seña Estate i Aconcaguadalen


Alan York, guru inom området biodynamisk vinodling.