Viña Caliterra

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1989

Total export år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 3.573.000 liter

 

Export flaskvin år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 3.111.000 liter

Chefs-oenolog: 
 
Gonzalo Bertelsen

Tidigare chefs-oenologer: 
 
Rodrigo Banto
 Rodrigo Espinoza

Konsulterande oenolog: 
 
Tony Coltrin

Ägare: 
 Familjen Chadwick
 Familjen Roberto Mondavi

Adress huvudkontor:
 Av. Nueva Tajamar 481,
 Of. 503, Torre Sur
 Las Condes, Santiago

Telefon huvudkontor:
 +56 2 203 69 00   

Fax huvudkontor:
 +56 2 203 63 46

E-mail huvudkontor:
 vitis.report@caliterra.cl 

Webbsida:
 www.caliterra.com 

Svensk agent:
 Philipson & Söderberg
 Norra Hamnvägen 3-5
 Stockholm
 Tel. +46 8 598 112 00
 Fax  +46 8 598 112 41
 info@philipson-soderberg.se
 www.philipson-soderberg.se


Namnet Caliterra kommer enligt ägarna från de spanska orden för kvalitet (calidad) och jordmån (tierra). Man vill åstadkomma så bra viner som möjligt genom att välja druvor från de bästa jordarna för varje sort. 

Med denna målsättning skapade familjen Chadwick år 1989 Viña Caliterra tillsammans med Augustín Huneeus, delägare i Franciscan Vineyards i Californien. Alfonso Chadwick hade sex år tidigare köpt och rustat upp Viña Errázuriz, som skapats av moderns förfader Maximiano Errázuriz år 1870. Caliterra skulle bli ett komplement till de traditionella kvalitetsvinerna från Errázuriz och omfatta ett bredare kvalitetsspektrum, med särskild inriktning på export i stor skala. Druvorna skulle hämtas från egna, nyanlagda vingårdar eller genom inköp.

Redan 1991 köpte familjen Chadwick ut Augustín Huneeus, som bildade Viña Veramonte i Casablanca-dalen. Man hade emellertid lärt känna Robert Mondavi i Californien och diskuterade olika samarbetsprojekt med honom tills Robert Mondavi Winery år 1996 gick in som hälftenägare i Viña Caliterra. Ett nära samarbete inleddes med oenologer och agronomer från Californien, däribland Robert Mondavis son Tim. Eduardo Chadwick, son till Alfonso, blev chef för både Viña Errázuriz och Viña Caliterra.

I den yttre delen av Colchagua-dalen anlade man en ny droppbevattnad vingård, La Arboleda, på ett 1.000 hektar stort område av tidigare obrukad mark, samt en anläggning för produktion av röda viner med en kapacitet av 6,4 miljoner liter. De vita vinerna framställs i en anläggning i Casablanca-dalen, där Viña Caliterra också köpt mark och vingårdar, liksom i Maipo-dalen och Curicó-dalen.

Caliterra-vinerna är avsedda att vara lättdruckna och samtidigt vända sig till en relativt krävande kundkrets. Med detta koncept har man haft god framgång och är nu Chiles femte största exportör med en total volym på över 6 miljoner liter, till ett pris per liter som avsevärt överstiger de större exportörernas.

 

Caliterra

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Syrah

- Malbec

- Carmenère

- Syrah Rosé

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc 

Caliterra Reserva

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Chardonnay

Arboleda

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Carmenère

- Syrah

- Chardonnay

 

 

Eduardo Chadwick (tv) och Robert Mondavi