Viñedo Chadwick

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1997

Total export år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

 

Export flaskvin år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

Chefs-oenolog: 
 
Nicolas Bizarri

Tidigare chefs-oenolog: 
 -

Konsulterande oenolog: 
 -

Ägare: 
 Familjen Chadwick

Adress huvudkontor:
 Av. Nueva Tajamar 481
 Torre Sur, Of. 503
 Las Condes, Santiago

Telefon huvudkontor:
 +56 2 203 66 88   

Fax huvudkontor:
 +56 2 203 66 90

E-mail huvudkontor:
 
info@errazuriz.cl  

Web-sida:
 
www.vinedoschadwick.com

Svensk agent:
 Philipson & Söderberg
 Norra Hamnvägen 3-5
 Stockholm
 Tel. +46 8 598 112 00
 Fax  +46 8 598 112 41
 info@philipson-soderberg.se

 www.philipson-soderberg.se


Alfonso Chadwick Errázuriz köpte år 1945 egendomen San José de Tocornal vid den norra stranden av Maipo-floden, strax söder om Santiago. En stor del av de 300 hektar som köpet omfattade bestod av vingårdar som var ryktbara för de förnämliga viner som druvorna producerade. Eftersom den 31-årige Alfonso Chadwick vid denna tidpunkt var en av Chiles skickligaste hästpolospelare anlade han en tränings- och tävlingsplan på ett 15 hektar stort område i anslutning till mangårdsbyggnaden.

Större delen av vingårdarna såldes år 1967 till Viña Concha y Toro, men man behöll de 25 hektar där hästpoloplanen och parken kring mangårdsbyggnaden låg. Concha y Toro har sedermera hämtat druvorna till sina toppviner Marqués de Casa Concha, Don Melchor och Almaviva från de vingårdar man då köpte. Under de följande åren verkade Alfonso Chadwick på flera områden inom den chilenska vinindustrin och år 1983 tog han kontrollen över Viña Errázuriz, som grundats 1870 av hans förfader Maximiano Errázuriz. Han utvecklade detta företag till en av Chiles största och främsta producenter av kvalitetsvin innan hans son Eduardo tog över och bl a  bildade Viña Caliterra och Viña Seña tillsammans med Robert Mondavi från Kalifornien.

År 1992 beslöt man att plantera kvalitetsdruvor på den gamla hästpoloplanen. Cabernet Sauvignon-plantorna hämtades från de bästa lägena i Maipo-dalen och från den vingård där Viña Errázuriz hämtar druvorna till sitt topp-vin Don Maximiano. De upptog sammanlagt 12 hektar och därtill planterade man 2 hektar Cabernet Franc samt 1 hektar Carmenère. Läget är ett av Maipo-dalens och Chiles absolut bästa för röda viner. Marken består av ett ganska tunt lager sandblandad lera ovanpå ett skikt med grus och stenar, som tidigare varit flodbädd. På kvällarna sommartid rinner den kalla luften från Andernas utlöpare ned över vingårdarna och kyler av druvorna, vilket fördröjer mognaden och ökar koncentrationen.

Vingården är droppbevattnad och indelad i kvarter med hänsyn till de olikheter i tillväxttakt man observerat under åren. Avkastningen begränsas till 5 - 7 ton/ha. Druvorna från varje kvarter skördas, jäses och lagras individuellt, vilket ger stort spelrum vid den slutliga blandningen. Vinet framställs i Viña Errázuriz' anläggning i Aconcagua-dalen, ca 8 mil norr om Santiago.

Den första årgången av Viñedo Chadwick, som inte bara viñan utan också vinet kallas, blev 1999. Det var ett fantastiskt år för röda viner i Chile och mottagandet både nationellt och internationellt blev översvallande. Även årgång 2000, som var ett mellanår, har emellertid fått mycket goda betyg.


Den före detta hästpoloplanen där vinet Viñedo Chadwick odlas..

 

Viñedo Chadwick

- Cabernet  Sauvignon

 

 

 

 

Viñedo Chadwick

 

 

 

 

 

 
Hästpolospelaren Alfonso Chadwick.