Viña Casa Rivas

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1992

Total export år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt:  308.500 liter

 

Export flaskvin år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

Chefs-oenolog: 
 Camilo Vianni

Plats-oenolog: 
 María Elena Quesada

Tidigare chefs-oenolog: 
 Vivianne Alamo

Ägare: 
 VSTP (Viña San Pedro Tarapacá Wine Group)

Adress huvudkontor:
 Av. Vitacura 4380,
piso 7
 
Santiago, Chile

Telefon huvudkontor:
 +562 477-5300

Fax huvudkontor:
 
-

E-mail huvudkontor:
 
-

Webbsida:
 www.casarivas.cl

Svensk importör:
 
Stockholm WineLab AB

 PO box 22338
 SE-104 22 Stockholm
 Tel. +46 76 881 33 30
 bjorn.olsson@
 stockholmwinelab.se
 www.stockholmwinelab.se

 


Från Santiago går två motorvägar mot kusten, den ena till Valparaíso och den andra till San Antonio. Mitt emellan motorvägarna, ungefär halvvägs, ligger den lilla orten María Pinto omgiven av traditionell jordbruksbygd som lider av ständig brist på vatten. Här köpte de båda kompanjonerna Mario Salas Rivas och storbyggmästaren Patricio Browne år 1992 ett 2.000 hektar stort landområde och började anlägga vingårdar. I dag har de planterat totalt 210 hektar och är fortfarande de enda vinproducenterna i området, vilket formellt tillhör vinregionen Maipo-dalen.

På andra sidan kustbergskedjan ligger Casablanca-dalen och det nya D.O.-området San Antonio-dalen, med morgondimmor, sval bris från havet på kvällarna och risk för nattfrost på vårvintern. I dalen runt María Pinto är klimatet ett annat, med något högre dagstemperaturer på sommaren och lägre nattemperaturer, men knappast med någon risk för nattfrost. Det lämpar sig för alla sorters viner, både vita och röda, och det var främsta skälet till att de båda kompanjonerna valde detta område.

Viña Casa Rivas vingårdar ligger i ett sluttande område där temperaturskillnaden mellan den högsta och den lägsta punkten i genomsnitt är ca 4º C. Det innebär att druvorna mognar vid olika tidpunkter, vilket i kombination med olikheter i jordmån ger underlag för en större variation och komplexitet vid den slutliga blandningen av vinerna. Alla plantor måste droppbevattnas och vattnet hämtas från en djupborrad brunn på 3 km avstånd.

Så småningom byggde man en anläggning för vinframställning och år 1997 buteljerade man sin första egna skörd. De röda vinerna är fruktiga och eleganta med mjuka tanniner och har vunnit en hel del medaljer sedan 1997. Den totala lagringskapaciteten är 2,5 miljoner liter.

För att på allvar kunna konkurrera med de röda vinerna från övre Maipo-dalen anlitade Viña Casa Rivas i september 2001 den kände oenologen Alvaro Espinozas företag GEO-Wines. De började under år 2002 göra en fullständig genomgång av allting från vingårdarnas skick till marknadsföring och varumärke. Som ett omedelbart resultat av detta arbete fick företagsprofil och nya etiketter på flaskorna en mer uppkäftig framtoning från år 2003. Ett annat område för förbättring blev urvalet av druvor. Man började plantera nya kloner från Kalifornien och bedriva ett tålmodigt arbete med att förädla de egna plantorna.

I början av år 2005 förvärvades Viña Casa Rivas av det chilenska företaget Southern Sun Wine Group, som också äger Viña Tarapacá, Viña Misiones de Rengo och Viña Mar.

Tre år senare var det dags för en av de största fusionerna i den chilenska vinhistorien, när Viña San Pedro slogs ihop med (eller förvärvade om man så vill) Southern Sun Wine Group. Därmed kom Casa Rivas att ingå i Chiles näst största holding (VSPT) inom vinområdet, som vid fusionstillfället svarade för 11 % av den chilenska exporten.
 

 

Classic

- Cabernet  Sauvignon

- Merlot

- Carmenère

- Rosé

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc

Reserve

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc

Gran Reserva

 

 


Mariano Salas Rivas med sonen Mariano Jr.

 

 


Casa Rivas' bodega