Viña San Pedro

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1865

Total export:

 -35 680 000 liter

Total kapacitet:
 
- liter

Areal vinodlingar:
 2 400 ha

Chefs-oenolog: 
 
Marco Puyo,
 Miguel Rencoret
 Carlos Chandía

Tidigare chefs-oenolog: 
 
Irene Paiva

Konsulterande oenolog: 
 
-

Ägare: 
 VSPT-gruppen,
 kontrollerad av familjen
 Luksic.

Adress huvudkontor:
 Av. Vitacura 4380, piso 7
 Vitacura, Santiago

Telefon huvudkontor:
 +56 2 477 53 00    

Fax huvudkontor:
 +56 2 477 53 09

E-mail huvudkontor:
 info@sanpedro.cl  

Webbsida:
 www.sanpedro.cl

Svensk agent:
 Pernod Ricard Nordic
 Årstaängsvägen 19A
 SE-117 97 Stockholm
 Tel. +46 8 744 727 3
 Fax +46 8 744 740 1
 info@pernod-ricard-
 sweden.com


 www.pernod-ricard-
 sweden.com

 


Chiles näst största vinproducent, Viña San Pedro,  har liksom merparten av de stora vintillverkarna sitt ursprung i ett företag som bildades i mitten på 1800-talet. Bröderna Bonifacio och José Gregorio Correa planterade år 1865 vinplantor, som de själva hemfört från Frankrike och Tyskland, på familjens 2000 hektar stora egendom i Molina, strax söder om Curicó, Egendomen hade tillhört familjen sedan 1701 och hela tiden producerat viner av den traditionella spanska druvan País, vilka delvis exporterats till angränsande länder. Nu ersattes País-druvorna av de klassiska varianterna från Bordeaux och av Riesling. 

I början av 1900-talet anlitade dåvarande ägaren Pedro Correa den kände franske oenologen Paul Pacottet, som avsevärt höjde kvaliteten på vinerna genom att bl a introducera kylutrustning för kontroll av jäsningen. Företaget växte snabbt och år 1940 började man exportera till USA, Kanada, Tyskland och Japan. Något år därefter ombildades familjeföretaget till ett aktiebolag, vilket markerade inledningen till en snabb expansion. Efter börsintroduktion 1990 övergick företaget i spansk ägo, tills de nuvarande ägarna, bryggerikoncernen Compañía Cervecerías Unidas - CCU, tog kontrollen år 1994. 

En omfattande utbyggnad och modernisering av huvudanläggningen utanför Molina har genomförts under den senaste femårsperioden. Det är nu en av Sydamerikas största och modernaste anläggningar med en total kapacitet på 36 miljoner liter. Däri ingår bl a ett 30-tal rostfria ståltankar på vardera 500 m3, horisontella roterande jäsningstankar och en splitter ny buteljeringsanläggning för 24.000 flaskor i timmen.

Totalt har Viña San Pedro 2.600 hektar egna vingårdar i Maipo-dalen, i Totihué i Cachapoal-dalen, i Chepica i Colchagua-dalen och i Pencahue och Molina i Curicó-dalen. Den sistnämnda är Chiles största sammanhängande vingård, med en yta på 1.200 hektar, och där odlas bl a flertalet Gato-viner.

Viña San Pedro har starkt förknippats med vinerna Gato Negro och Gato Blanco (Svarta respektive Vita Katten) ända sedan dessa introducerades år 1960. De är mycket populära i hemlandet och är Chiles mest exporterade märke. Från mitten av 1990-talet kan en stor del av San Pedros framgångar tillskrivas den namnkunnige franske vinodlaren och oenologen Jacques Lurton från Bordeaux, som varit konsult både beträffande skötseln av vingårdarna och moderniseringen av produktionsanläggningen.


Ett hav av rostfria ståltankar i San Pedros produktionsanläggning i Molina, Curicó-dalen

Gato Negro

35 South Wild Fermented

35 South Reserve

Castillo de Molina

1865 Single Vineyard

 

1865 Limited Edition

 
Tierras Moradas

Cabo de Hornos

Kankana-del-Elqui

 


Chefs-oenolog
Marco Puyo

 


Chefs-oenolog
Miguel Rencoret
 

 


Chefs-oenolog
Carlos Chandía