Viña Mar

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
2001

Total export år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 509.200 liter

 

Export flaskvin år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

Chefs-oenolog: 
 Camilo Vianni

Plats-oenolog: 
 
-

Tidigare chefs-oenolog: 
 Sergio Correa
 

Ägare: 
 Compañía Chilena de
 Fósforos, via SSWG
 (Southern Sun Wine Group)

Adress huvudkontor:
 
Los Conquistadores 1700,
 pisos 14 - 15, Providencia
 Santiago

Telefon huvudkontor:
 +56 - 2 - 707 62 00

Fax huvudkontor:
 +56 - 2 - 233 31 62

E-mail huvudkontor:
 vinos@tarapaca.cl  

Web-sida:
 -

Svensk agent:
 
-


 När vinfirman Viña Tarapacá ex Zavala år 1992 förvärvades av Chilenska Tändsticksbolaget (Compañía Chilena de Fósforos ) inleddes en period med omfattande modernisering av det anrika företaget och dess viner. Stora investeringar gjordes i nya vingårdar och en modern produktionsanläggning. Ambitionen var att göra varumärket till ett av de ledande i Chile genom att behålla de traditionella namnen på vinerna men successivt höja kvaliteten. Strategin har hittills lyckats väl och år 2004 blev Viña Tarapacá ex Zavala Chiles framgångsrikaste vinproducent i internationella tävlingar med sju guldmedaljer.

I syfte att bredda utbudet bildades år 2000 det oberoende dotterföretaget Viña Misiones de Rengo. Målet var att erbjuda en ny typ av lättdruckna, koncentrerade och mogna viner till mycket fördelaktiga priser. Främst har man profilerat sig med röda reservaviner av Cabernet Sauvignon, Carmenère och Syrah, som har blivit omåttligt populära. I Chile är vinerna bland de mest sålda och internationellt börjar utmärkelserna droppa in i en allt stridare ström.

Sporrade av framgångarna beslöt beslöt ägarna till Viña Tarapacá redan efter några år att upprepa konceptet genom att bilda ett nytt dotterföretag med huvudinriktning på vita viner. För att tillgodogöra sig ryktbarheten hos vitvinsdruvorna från Casablanca-dalen fick det nya företaget namnet Viña del Mar de Casablanca, med varumärket Viña Mar. En ny, iögonenfallande anläggning uppfördes i Casablanca-dalen vid motorvägen mellan Santiago och hamnstaden Valparaíso. Det är Chiles i särklass mest frekventerade trafik- och turistled och mot slutet av år 2004 skall man öppna en gourmetrestaurang i anläggningen.

Viña Mar hämtar sina druvor både från moderföretagets och fristående odlares vingårdar i Casablancadalen. Även om huvudinriktningen är vita viner ingår flera röda viner i sortimentet. Liksom flera andra vinproducenter i området vill man utnyttja den långsammare mognaden hos druvorna i den svalare regionen till att skapa fylliga och fruktiga viner också av Pinot Noir, Syrah och Merlot.

Försäljningsframgångarna i Chile har varit stora och under år 2004 har man introducerat vinerna från Viña Mar också på exportmarknaden. I samband med introduktionen vann vinerna silvermedaljer i flera av de stora internationella tävlingarna.

Systerföretaget Viña Misiones de Rengo har förstärkt sitt varumärke och sin profil genom att förse flaskorna med väl utformade etiketter, som blivit prisbelönta. I samma syfte har Viña Mar givit sina flaskor en ny, elegant design.

 

Varietal

- Cabernet  Sauvignon

- Merlot

- Pinot Noir

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc

Reserva

- Cabernet Sauvignon/

 Carmenère

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc

 

 

 

 

 

 


Casablanca-dalen