Viña Tarapacá

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1874

Total export år 2009:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

 

Export flaskvin år 2009:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

Chefs-oenolog: 
 
Edward Flaherty

Plats-oenolog: 
 
Cristián Molina

Tidigare chefs-oenolog: 
 
Sergio Correa

Ägare: 
 
VSPT Wine Group

Adress huvudkontor:
 
Los Conquistadores 1700,
 Providencia, Santiago

Telefon huvudkontor:
 
+56 2 231 63 21

Fax huvudkontor:
 +56 2 231 50 72

E-mail huvudkontor:
 
info@vsptwines.com  

Webbsida:
 www.tarapaca.cl

Svensk importör:
 Bibendum AB
 Box 27084, Frihamnen
 SE-102 51 Stockholm
 Tel. +46 8 598 111 00
 Fax +46 8 598 111 10
 info@bibendum.se 
 www.bibendum.se 


Viña Tarapacá ex Zavala har sitt ursprung i en av de vingårdar som anlades av förmögna personer i Santiagos utkanter under senare hälften av 1800-talet. Francisco Rojas Salamanca var en rik affärsman som år 1874 bildade Viña de Rojas och planterade franska kvalitetsdruvor på Andernas utlöpare sydost om huvudstaden. Vingården övertogs på 1920-talet av Antonio Zavala, som bytte namn på företaget och lyckades göra vinerna från Viña Zavala mycket uppskattade. När han och hustrun separerade fick hon behålla viñan och maken fick varumärket. Hustrun var bekant med en advokat vid namn Arturo Alessandri, som också var senator för provinsen Tarapacá och senare skulle bli Chiles president. Han hade smeknamnet "Lejonet från Tarapacá" och rådde hustrun att kalla viñan vad som helst och lägga till "ex Zavala". Av tacksamhet över detta råd döpte hon sitt företag till Viña Tarapacá ex Zavala.

Vid denna tid byggdes det slott som ännu syns på etiketterna, men det försvann helt vid den kraftiga jordbävningen år 1985. Under olika ägare blev så småningom Viña Tarapacá ex Zavala ett av Chiles mest uppskattade och traditionsrika vinmärken. År 1992 köptes företaget av Compañía Chilena de Fósforos  ("Chilenska Tändsticksbolaget"), som i sin tur just köpts från Swedish Match av Carlos Cardoen, en mycket förmögen chilensk industriman, vapentillverkare och mecenat m m. 

Nu inleddes ett omfattande investeringsprogram för att göra den traditionsrika viñan till en av Chiles största vinexportörer. Först förvärvades egendomen "El Rosario de Naltagua" på 2.600 hektar i Maipo-dalen, mellan orterna Isla de Maipo och Talagante, och där började man plantera nya vingårdar på tidigare obrukad mark. En helt ny produktionsanläggning byggdes, liksom gästhus, arbetarbostäder m m, och 5.000 ekfat införskaffades. Totalt investerades 50 miljoner US-dollar under en fyraårsperiod.

År 2003 sålde Carlos Cardoen sin aktiemajoritet i Compañía Chilena de Fósforos och lämnade därmed åtminstone tillfälligt vinbranschen, där han varit något av en hjälte för att ha återuppbyggt Viña Tarapacá ex Zavala och för att ha skapat Viña Misiones de Rengo.

Fem år senare förvärvades Viña Tarapacá av Chiles näst största vinproducent San Pedro och ingår nu i VSPT Wine Group, som kontrolleras av familjen Luksic. I gruppen ingår därmed de chilenska vinproducenterna San Pedro, Tarapacá, Santa Helena, Misiones de Rengo, Altaïr, Viña Mar, Casa Rivas och Leyda samt de argentinska producenterna Finca La Celia and Bodega Tamarí.

I dag är Tarapacás 600 hektar planterade med de vanligaste kvalitetsdruvorna, men också en del nyare varianter såsom Petit Verdot och Mourvèdre. Anläggningens totala kapacitet är 15 miljoner liter och man exporterar ca 50 % av produktionen, samtidigt som Viña Tarapacá ex Zavala är en av de absolut största på hemmamarknaden. 

 
Flygbild över Viña Tarapacá ex Zavala i Isla de Maipo

 

Varietal

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Cab. Sauv./Merlot

- Syrah

- Carmenère

- Rosé

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc 

Terroir

- Cab. Sauv./Merlot

- Cab. Sauv./Syrah

- Merlot/Mourvèdre

- Pinot Noir

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc

Reserva

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Cab. Sauv./Merlot

- Syrah

- Carmenère

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc

Gran Reserva

- Cab. Sauv. Etiq. N.

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Carmenère

- Chardonnay

Reserva Privada

- Last Edition

- Cabernet Sauvignon

- Syrah

Zavala

Late Harvest

Sparkling Wine