Viña Misiones de Rengo

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1999

Total export år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 1.517.000 liter

 

Export flaskvin år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 1.517.000 liter

Chefs-oenolog: 
 
Sebastián Ruiz

Tidigare chefs-oenologer: 
 
Brett Jackson (2001)
 Sergio Correa

Konsulterande oenolog: 
 -

Ägare: 
 Compañía Chilena de
 Fósforos, via SSWG
 (Southern Sun Wine Group)

Adress huvudkontor:
 Los Conquistadores 1700,
 piso 15, Providencia
 Santiago

Telefon huvudkontor:
+56 - 2 - 707 62 88

Fax huvudkontor:
 +56 - 2 - 233 31 62

E-mail huvudkontor:
 
export@tarapaca.cl

Web-sida:
 
www. misionesderengo.cl

Svensk agent:
 
Bibendum AB
 Box 27084, Frihamnen
 SE-102 51 Stockholm
 Tel. +46 8 598 110 00
 Fax +46 8 598 111 10
 mats.abrahamsson@
 bibendum.se
 
 www.bibendum.se 


 Vapenhandlaren, företagaren och mecenaten Carlos Cardoen köpte i början av 1990-talet
aktiemajoriteten i Compañía Chilena de Fósforos  ("Chilenska Tändsticksbolaget") av Swedish Match. Efter något år lät han företaget förvärva Viña Tarapacá ex. Zavala, en mycket traditionell vinproducent i Chile. Under 1990-talet har denna viña, under oenologen Sergio Correas ledning, genomfört den svåra balansakten att modernisera produktionen och produkterna utan att förlora sina trogna kunder. Liksom ägarna till flera andra av de traditionella vinproducenterna beslöt Cardoen att också skapa ett helt nytt varumärke, fritt från all historisk belastning, och bildade år 1999 Viña Misiones de Rengo.

Namnet på det nya företaget inspirerades av att administrations- och produktionslokaler inrymdes i ett f d kloster i orten Rengo, där företaget tidigare tillverkat glasspinnar. Rengo ligger nära floden Rio Claro utmed den Panamerikanska huvudvägen, halvvägs mellan Rancagua och San Fernando, cirka 10 mil söder om Santiago. Jesuitkloster under den spanska kolonialtiden kallades i allmänhet Misiones, och de har t ex gett namn åt en hel provins i Argentina.

Det gamla klostret har återställts i perfekt skick och inrymmer nu högteknologisk produktionsutrustning och lagringsutrymmen. Oenologerna Sergio Correa, och efter honom Brett Jackson, fick uppdraget att skapa "boutiqueviner" som prismässigt inte låg på Premium-nivå, och de har lyckats väl. Redan första året fick Viña Misiones de Rengo en guldmedalj vid Vinalies 2001 i Frankrike för sin Carmenère Reserva 2000, och för samma vin årgång 2001 fick man en silvermedalj i Japan Wine Challenge 2002. Man inskränker sig till en Reserva-linje med tre viner för 5-6 € och en Varietal-linje med fyra viner för ca 3 €. På dessa prisnivåer har man lyckats åstadkomma anmärkningsvärt konkurrenskraftiga viner.

Stor omsorg har har också lagts ned på företagets image och på presentationen av vinerna. Som ett resultat av detta vann Viña Misiones de Rengo första pris i tävlingen om bästa etikett 2002 bland de chilenska vinerna.

År 2003 sålde Carlos Cardoen sin aktiemajoritet i Compañía Chilena de Fósforos och lämnade därmed vinbranschen där han varit något av en hjälte för att ha återuppbyggt Viña Tarapacá ex Zavala och skapat Viña Misiones de Rengo.


Viña Misiones de Rengos upprustade kloster.

 

Varietal

- Cabernet  Sauvignon

- Carmenère

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc

Reserva

- Cabernet Sauvignon/
 Syrah

- Carmenère

- Chardonnay

 

Oenologen Sebastán Ruiz

 

 

 
Gallerier för lagring av det färdiga vinet Misiones de Rengo.