Viña Cousiño Macul

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1865

Total export år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 1.152.000 liter

 

Export flaskvin år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 1.152.000 liter

Chefs-oenolog: 
 
Matías Rivera

Tidigare chefs-oenologer: 
 
Jaime Ríos

Konsulterande oenolog: 
 
-

Ägare: 
 Familjen Cousiño

Adress huvudkontor:
 Av. Quilín 7100
 Peñalolén, Santiago

Telefon huvudkontor:
+56 2 284 10 11   

Fax huvudkontor:
 +56 2 284 15 09

E-mail huvudkontor:
 info@cousinomacul.cl  

Webbsida:
 www.cousinomacul.cl

Svensk importör:
 


Matías Cousiño var född 1810 och son till postmästaren i Valparaíso. Hans första fru dog i barnsäng när sonen Luis föddes, och Matías gifte om sig några år senare med änkan efter sin chef, en förmögen gruvägare. Den nya hustrun, Luz Gallo, var dessutom dotter till en gruvägare och hennes tillgångar gjorde det möjligt för Matías Cousiño att starta en kolgruva, bygga järnvägar och exportera salpeter. När sonen Luís dessutom gifte sig med Luz Gallos dotter i det första äktenskapet, Isadora Goyenechea, blev familjen en av de rikaste i Chile. 

År 1856 köpte Matías Cousiño ett 700 hektar stort markområde sydost om Santiago, där Maipo-dalen börjar stiga upp mot Andernas utlöpare. Platsen hette Macul, och ända sedan spanjorerna kom till Santiago på 1500-talet hade där odlats vin som en följd av det gynnsamma klimatet. Sommardagar steker solen på sluttningarna och på kvällen rinner den kalla luften ner i dalen från de 3.000 meter höga randbergen. Sonen Luís åkte till Europa 1858, några år innan vinlusen började sina härjningar, och hemförde plantor av Cabernet Sauvignon från Margaux i Medoc, Sauvignon Blanc och Sémillon från Martillac i Graves, Pinot Noir från Bourgogne och Riesling från Rheingau i Tyskland.

Dessa plantor är ursprunget till de viner som fortfarande framställs av Viña Cousiño Macul på samma plats. Företaget leds nu av sjätte generationens ättlingar till Matías Cousiño. Eftersom bebyggelsen i Santiago numera helt omsluter den ursprungliga vingården håller denna på att successivt försvinna och omvandlas till mark för bostäder. Företaget har därför förvärvat 300 hektar i Buin, några mil söderut i närheten av Viña Santa Rita, där man anlagt nya vingårdar och byggt en ny produktionsanläggning (se karta). 

Viña Cousiño Macul är en av de mest traditionella i Chile och flera generationer chilenare har vuxit upp med deras viner till söndagarnas familjemiddag. Man har tvingats till en balansgång mellan anspråket på kontinuitet när det gäller hemmamarknaden och de krav exportmarknaderna ställer på vinernas karaktär och pris. En exportandel på 65 % talar för att man hittills lyckats ganska väl, men konkurrensen kommer att kräva många avgörande beslut om produktionsinriktning framöver.

Den ursprungliga vinkällaren och anläggningen för vinframställning i Macul, liksom den omgivande parken, är en vacker och kulturhistoriskt mycket intressant sevärdhet. Den är öppen för besökare alla dagar utom söndag.


Vy över centrala Santiago från Viña Cousiño Macul

 

Varietal

Doña Isidora

 

Don Luís 

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc

Gris

Reserva

Don Matias  

 

Merlot Reserva

 

Antiguas Reservas

- Cabernet Sauvignon

- Chardonnay

Finis Terrae

 

En 300 meter lång vinkällare från 1872


Anderna bakom Viña Cousiño Macul