Viñedos J Bouchon

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1976

Total export år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 414.900 liter

 

Export flaskvin år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

Chefs-oenolog: 
 
Rafael Sánchez

Tidigare chefs-oenologer: 
 
-

Konsulterande oenolog: 
 
Patrick Valette

Ägare: 
 Julio A. Bouchon S.

Adress huvudkontor:
 Evaristo Lillo 178, Of. 21
 Las Condes, Santiago

Telefon huvudkontor:
 +56 2 246 97 78   

Fax huvudkontor:
 +56 2 246 97 07

E-mail huvudkontor:
 julio@jbouchon.cl 

Webbsida:
 www.jbouchon.cl 

Svensk agent:
 -


År 1892 kom den 22-årige Guillaume Bouchon till Chile från Saint Emilion i Bordeaux. Han skapade ett familjeföretag som odlade vin under flera generationer i Angostura, norr om San Fernando i Rapel-dalen. En gren av femte generationens ättlingar till Guillaume Bouchon driver i dag Viña Casa Silva och en annan gren drev Viña Selentia tills den köptes av Viña Santa Helena.
 

Julio Antonio Bouchon, som studerat till oenolog i Bordeaux, upprätthåller familjenamnet bland Chiles vintillverkare, sedan han år 1976 köpt egendomen Santa María de Mingre ett par mil väster om San Javier i Maule-dalen och bildat Viñedos J. Bouchon. Där hade odlats vin sedan mitten på 1800-talet och 100 hektar var planterade med den spanska druvan País och med Sauvignon Blanc. 

Större delen av de ursprungliga vinplantorna har nu ersatts med Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec och Carmenère. En mindre areal med País-plantor har dock behållits och av dessa görs ett vin som visar att med rätt behandling kan även denna enkla druva ge ett angenämt vin.

I dag har Viñedos J. Bouchon totalt 350 hektar vingårdar i Maule-dalen och i Colchagua-dalen. Allt vin som säljs på flaska kommer från de egna vingårdarna. Det produceras i en anläggning som importerades från Australien till Santa María de Mingre år 1991. Där finns bl a de horisontella, roterande jäsningstankar som är vanliga i australisk vintillverkning, vilka ger god kontakt mellan druvskalen och musten under jäsnings- och macerationsprocessen. Man har också en helautomatisk buteljeringsanläggning med kapaciteten 2.800 flaskor per timme.

I en annan anläggning några mil österut, med kapaciteten 2,8 miljoner liter i tankar av rostfritt stål, framställs bulkvin för export.

En av företagets specialiteter är viner av druvan Malbec, vilka inte är så vanliga i Chile eftersom det är nationaldruvan i Argentina. Klimatet och jordmånen i denna del av Maule-dalen är mycket lämpliga för Malbec-druvan och Viñedos J. Bouchon gör några av Chiles bästa viner på denna druva. Plantorna konstbevattnas inte, vilket ger en låg avkastning och en hög kvalitet.

Convento Viejo

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc 

Chicureo

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Carmenère Reserva

- Sauvignon Blanc

Las Mercedes Reserva

- Cabernet Sauvignon

- Malbec

- Chardonnay

J Bouchon Gran Reserva

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Chardonnay

J Bouchon Premium


Julio A Bouchon