Viña Santa Helena

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1942

Total export::

 - liter

Total kapacitet:
 
11 000 000 liter

Areal vinodlingar:
 720 ha

Chefs-oenolog: 
 
Matías Rivera
 Maite Hojas

Tidigare chefs-oenolog: 
 Miguel Rencoret

Konsulterande oenolog: 
 
-

Ägare: 
 VSPT-gruppen,
 kontrollerad av familjen
 Luksic.

Adress huvudkontor:
 Av. Vitacura 4380, piso 5
 Vitacura, Santiago

Telefon huvudkontor:
 +56 2 436 24 00   

Fax huvudkontor:
 +56 2 362 15 27

E-mail huvudkontor:
 info@santahelena.cl 

Webbsida:
 www.santahelena.cl

Svensk agent:
 Arvid NordquistH.A.B.
 Ekensbergsvägen 117
 SE-171 25 Solna
 
Tel. +46 8  799 18 00
 
info@arvidnordquist.se
 www.arvidnordquist.se
 


Sverige är en av Viña Santa Helenas viktigaste exportmarknader, tillsammans med Japan och Brasilien. Bland de chilenska företag som exporterar vin till Sverige låg Santa Helena på tredje plats år 2001 när det gäller volym, och värdeökningen från året innan var över 400 %. På andra plats låg Viña San Pedro, med dubbelt så stor volym men utan någon ökning från året innan. I båda dessa företag har Chiles största bryggerikoncern CCU aktiemajoriteten. Man tycks ha funnit nyckeln till den svenska marknaden.

CCU förvärvade Viña Santa Helena år 1994. Dessförinnan var Santa Helena ett privatägt företag, grundat 1942, som blivit en av pionjärerna när det gäller export av kvalitetsviner från Chile. Detta var ett av skälen till CCU:s intresse, eftersom de bara några år tidigare tagit kontrollen över Viña San Pedro och Santa Helenas kvalitetsprofil var ett bra komplement. Till en början samordnade man ledning och tillverkning, men Santa Helena har i dag egna produktionsanläggningar, med en kapacitet på över 11 miljoner liter, och egna vingårdar. 

I Colchagua-dalen har man åtta vingårdar på olika platser, med en sammanlagd areal av 700 hektar, och dessutom en vingård på 20 hektar i Maipo-dalen. Den största tillverkningsanläggningen ligger i närheten av staden Santa Cruz i Colchagua-dalen och en något mindre i Teno, på gränsen till Curicó-dalen. År 2004 förvärvade man  det spanska företaget Selentia's vinodlingar och nybyggda spektakulära bodega utanför staden San Fernando i Colchagua-dalen. Där gör man nu Santa Helena's linje av toppviner.

I mars 2012 bytte Santa Helena sin mångårige importör i Sverige, Fondberg, till Arvid Nordquist HAB.

 

 

Varietal

Siglo de Oro

Reserva

Selección del Directorio

Vernus

Parras Viejas

Notas de Guarda

D.O.N.

 

Chefs-oenolog
Matías Rivera
 

Chefs-oenolog
Maite Hojas