chileviner.com
  óóóóVeckans vyóóóó  

 

Övriga vyer:
Villarica - Pucon

Juan Fernández-
arkipelagen

Humberstone

Pablo Nerudas Isla Negra

Staden Punta Arenas

Portillo

Jesuitleden-
Cruce de Lagos

Vilda djur i Patagonien

Sewell

Kap Horn (
Cabo de Hornos)

Gruvan Chuquicamata

San Rafael-lagunen

Staden Valparaíso

Moneda-palatset
i Santiago

Staden Arica

Staden Castro
på ön Chiloé

Valle de la Luna
(Måndalen)

Nationalparken Lauca

Isla de Pasqua (Påskön)

Volcan Osorno

Torres del Paine

 

Valdivia
är en av Chiles absolut vackraste städer. Den ligger 85 mil söder om Santiago, vid Valdivia-flodens utlopp i Stilla Havet, och har drygt 130.000 invånare.

Staden grundades år 1552 av den spanske conquistadoren Pedro de Valdivia, som 11 år tidigare grundat Chiles huvudstad Santiago. Han hade som högt uppsatt militär deltagit i Spaniens erövring av Peru och fick år 1540 spanska kronans medgivande att för egen räkning erövra landområden längre söderut. År 1553 tillfångatogs och avrättades Pedro de Valdivia av Mapucheindianernas ledare Lautaro.

Vid ett Mapucheanfall år 1599 intogs staden och återtogs på order av den spanske vicekungen i Peru först år 1645. Starka försvarsanläggningar byggdes de följande århundradena, bl a för skydd mot anfall från havet av engelsmän. Under de chilenska självständighetskrigen erövrades den snabbt växande staden Valdivia från den spanska kolonialmakten år 1820.

En ny expansionsvåg började omkring år 1850, då en omfattande invandring av tyskar skedde i hela området. De bidrog till utveckling av näringslivet och satte en språklig och kulturell prägel på Valdivia med omgivningar.

Den 22 maj 1960 inträffade världens dittills kraftigaste jordbävning i havet utanför Valdivia. Den följdes av en 25 meter hög tsunamivåg. Hela staden förstördes och marknivån sjönk 3 meter.

Nu är allt återuppbyggt och centrum består av en vacker och harmonisk bebyggelse på en landtunga i floden. Mot havet finns ett stort delta med många intressanta öar och inåt land utbreder sig stora skogar av inhemska lövträd. Klimatet påminner något om Sveriges, men häftiga skyfall kan plötsligt inträffa en stor del av året.Sval och frisk


 
Turiststaden25 meter hög tsunami-våg den 22 maj 1960 Modern, restaurerad stad