chileviner.com
  óóóóVeckans vyóóóó  

 

Övriga vyer:

Portillo

Jesuitleden-
Cruce de Lagos

Sewell

Kap Horn (
Cabo de Hornos)

Gruvan Chuquicamata

San Rafael-lagunen

Staden Valparaíso

Moneda-palatset
i Santiago

Staden Arica

Staden Castro
på ön Chiloé

Valle de la Luna
(Måndalen)

Nationalparken Lauca

Isla de Pasqua (Påskön)

Volcan Osorno

Torres del Paine

 

Djur i Patagonien:
Patagonien i södra Chile har ett ganska bistert klimat en stor del av året. Närheten till den kalla Humboldt-strömmen och till Antarktis ger låga temperaturer och läget mellan två oceaner ger kraftiga och ihållande vindar. Stora delar av landskapet är ofruktbar buskstäpp. Trots detta är djurlivet förbluffande rikt.

Puman är den okrönte härskaren, men mycket skygg och svår att få syn på i vilt tillstånd. Snörika vintrar kan den visa sig i närheten av mänsklig bebyggelse, då den kommer ner från bergen för att riva får.

Övriga djur visar upp sig desto villigare. Utmed landsvägen de 20 milen mellan provinshuvudstaden Punta Arenas och turistorten Puerto Natales kryllar det av djur. Till de vanligaste hör struts-släktingen Ñandú. Pappan spatserar stolt omkring med sina ungar, sedan han själv ruvat äggen i 40 dagar fram till kläckningen. En av ungarnas värsta fiender är gråräven, som syns lite överallt.

Stora hjordar av den vilda lama-släktingen Guanaco betar fredligt vid vägkanten. De var urbefolkningens huvudsakliga föda, men höll på att utrotas av de första kolonisatörerna. Sedan Guanacon blivit fridlyst, liksom alla andra vilda djur,  har antalet ökat snabbt.

Fågellivet i övrigt är också mycket rikt, med kondorer, svarthalsade svanar och stultande pingviner som mest exotiska inslag.
 Puma


Gråräv


Guanaco


Ñandú


Magellans-pingviner