chileviner.com
  óóóóVeckans vyóóóó  
 


Staden Punta Arenas i Patagonien blickar ut över Magellans Sund med Eldslandet vid horisonten. Läs mer om Punta Arenas här nedan.
 

 

 

Övriga vyer:

Portillo

Jesuitleden-
Cruce de Lagos

Vilda djur i Patagonien

Sewell

Kap Horn (
Cabo de Hornos)

Gruvan Chuquicamata

San Rafael-lagunen

Staden Valparaíso

Moneda-palatset
i Santiago

Staden Arica

Staden Castro
på ön Chiloé

Valle de la Luna
(Måndalen)

Nationalparken Lauca

Isla de Pasqua (Påskön)

Volcan Osorno

Torres del Paine

 

Staden Punta Arenas
grundades år 1848 som fångkoloni på den ogästvänliga halvö som är den Sydamerikanska kontinentens sydligaste utpost. Tillväxten gick långsamt och vid ett fånguppror år 1851 förstördes all bebyggelse. Främst levde man på att försörja de fåtal fartyg som passerade i Magellans sund med vatten och kol från de närbelägna kolgruvorna.

En företagsam guvernör skaffade själv 300 får från Falklandsöarna på 1870-talet . Det blev inledningen till en våldsam expansion av fåravel i regionen. I slutet av seklet fanns 570.000 hektar fårbete, som gjort några familjer med europeiskt ursprung ofattbart rika. De hade filosofin att man kunde bo i denna ogästvänliga trakt, om man omgav sig med lyx och hade god kontakt med omvärlden. Flera av de ursprungliga familjerna lät bygga påkostade privatpalats i stadens centrum, med dyrbar inredning från Europa.

Ogrundade rykten skapade en guldrusch i början av 1900-talet och under första världskriget kom stora mängder flyktingar, i synnerhet från Balkanländerna.

I dag är Punta Arenas en modern stad med 120.000 invånare, som försörjer de närbelägna oljefälten och en omfattande fiskeindustri. Den ökande turismen i Patagonien och utflykter till Antarktis utgår också härifrån. Sara Brauns palatsJosé Montes palatsAnglo-Amerikanska banken