chileviner.com
  óóóóVeckans vyóóóó  
 
Resterna av samhället Humberstone i norra Chile tillhör nu OECD's Världsarv
 

 

Övriga vyer:

Pablo Nerudas Isla Negra

Staden Punta Arenas

Portillo

Jesuitleden-
Cruce de Lagos

Vilda djur i Patagonien

Sewell

Kap Horn (
Cabo de Hornos)

Gruvan Chuquicamata

San Rafael-lagunen

Staden Valparaíso

Moneda-palatset
i Santiago

Staden Arica

Staden Castro
på ön Chiloé

Valle de la Luna
(Måndalen)

Nationalparken Lauca

Isla de Pasqua (Påskön)

Volcan Osorno

Torres del Paine

 

Humberstone
I Atacamaöknen finns resterna av hundratals samhällen från den epok då Chile exporterade salpeter som gödningsmedel till hela världen. De grundades från slutet av 1800-talet och hade sin storhetstid på 1930-talet. Efter 2. världskriget försvann de så småningom helt, då syntetiska konstgödselmedel tog över marknaden.

Varje samhälle var uppbyggt kring en produktionsanläggning, där salpeter från omgivande dagbrott förädlades och transporterades med järnväg till exporthamnen. De kallades Oficinas ("kontor") och hade oftast all den service som de anställda behövde för att varaktigt kunna bo i detta ökenlandskap.

En av de bäst bevarade orterna hette först La Palma, men döptes år 1934 om till Humberstone, efter en  framstående engelsk ingenjör. Den ligger fem mil öster om regionens huvudstad Iquique, 180 mil norr om Santiago. Utöver fabriken och alla bostäder för ensamstående och familjer fanns här matsal, skola, idrottsplats, simbassäng,  sjukhus, hotell,  butiker, marknad, teater (!) och parker. Sjukvård och medicin var gratis för de anställda. Vuxna arbetare fick slita i Humberstone, men åtskilliga vittnesmål finns om att livet som barn var lyckligt, med  många kamrater och väl sörjt för livets nödtorft.

Nu skall det förfallna samhället bli restaurerat, sedan UNESCO fört upp Humberstone och Santa Laura på sin lista över Världsarv. De förväntas bli stora turistattraktioner i regionen.Resterna av samhället Humberstone i dagTeaterbyggnadenIngenjören James Thomas HumberstoneHumberstone är UNESCO's fjärde Världsarv i Chile, efter Påskön, trä- kyrkorna på ön Chiloé och Valparaíso's stadskärna