chileviner.com
  óóóóVeckans vyóóóó  
 
Ön Robinson Crusoe i Juan Fernández-arkipelagen utanför Chiles kust
 

 

Övriga vyer:

Humberstone

Pablo Nerudas Isla Negra

Staden Punta Arenas

Portillo

Jesuitleden-
Cruce de Lagos

Vilda djur i Patagonien

Sewell

Kap Horn (
Cabo de Hornos)

Gruvan Chuquicamata

San Rafael-lagunen

Staden Valparaíso

Moneda-palatset
i Santiago

Staden Arica

Staden Castro
på ön Chiloé

Valle de la Luna
(Måndalen)

Nationalparken Lauca

Isla de Pasqua (Påskön)

Volcan Osorno

Torres del Paine

 

Juan Fernández-arkipelagen
Omkring 68 mil utanför Chiles kust, i höjd med hamnstaden San Antonio, ligger tre öar som brukar kallas Juan Fernández-arkipelagen. Totalt har de en yta på 148 km² och klimatet är subtropiskt med mycket regn och hög luftfuktighet.

Den största ön kallas numera Robinson Crusoe och ligger närmast kusten. Längst ut ligger Alejandro Selkirk och däremellan den lilla Santa Clara. De har vulkaniskt ursprung och bara Robinson Crusoe är permanent bebodd av f n 633 personer (år 2005).

Öarna anses ha upptäckts år 1574 av den portugisiske sjökaptenen Juan Fernández, i spanska kronans tjänst. Under 1600- och 1700-talen utgjorde de en skyddad tillflykt för kapare och smugglare. Sedan spanjorerna besegrats i självständighetskriget, utropades de till chilenskt territorium år 1819.

Öarnas namn härrör från den skotske kaparen Alexander Selkirks vistelse där åren 1703 -1709, vilken inspirerat författaren Daniel Defoe att skriva romanen om Robinson Crusoe. Efter en kontrovers med sin kaparkapten blev Alexander Selkirk ilandsatt på den ö som i dag heter Robinson Crusoe, och levde ensam på ön i mer än 4 år. En enda gång fick han besök av ett spanskt fartyg, vars besättning genast försökte skjuta ihjäl honom som fiende. Han räddades till slut av den förre ledaren för den piratexpedition han själv deltagit i.På Juan Fernández-öarna finns karga kuster...
...som ofta är otillgängliga......men också grönskande dalar...

 


..och yppig växtlighet.