Viña Tabalí

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
2003

Total export år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 209.000 liter

 

Export flaskvin år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

Chefs-oenolog: 
 Felipe Muller

Tidigare chefs-oenolog: 
 -

Konsulterande oenolog: 
 
Irene Paiva

Ägare: 
 Viña San Pedro (50 %)
 Guillermo Luksic (50 %)

Adress huvudkontor:
 Av. Vitacura 4380, piso 3
 Las Condes, Santiago

Telefon huvudkontor:
 +56 - 2 -
477 53 27

Fax huvudkontor:
 +56 - 2 -
477 54 94

E-mail huvudkontor:
 info@tabali.com

Web-sida:
 www.tabali.com

Svensk agent:
 
V&S, Vin & Sprit AB
 S-117 97 Stockholm
 Tel. +46 8 744 70 00
 Fax  +46 8 744 74 44
 info@vinsprit.se

 www.vinsprit.se


 Huvudägarna till Viña San Pedro, familjen Luksik med patriarken Andrónico i spetsen, var i början av 2000-talet bekymrade över den dåliga lönsamheten hos Chiles näst största vinproducent. Man saknade riktiga toppviner och Viña San Pedro förknippades inte med kvalitetsviner, även om Gato Blanco och Gato Negro sålde bra på många marknader. En ny image krävdes, och ett steg i den riktningen var överenskommelsen med familjen Dassault om att tillsammans bilda Viña Altaïr. Därmed kunde man ta upp kampen med andra chilenska viner i superpremium-klassen, främst Almaviva, som också skapats av ett fransk-chilenskt företag, med huvudkonkurrenten Viña Concha y Toro och Baron Philippe de Rothschild som ägare.

För att ytterligare diversifiera utbudet av kvalitetsviner bildade Viña San Pedro år 2003 ett nytt företag tillsammans med Andrónicos son Guillermo Luksic. Han kände väl natur och odlingsförutsättningar i norra Chile, där familjeföretaget ägde flera stora gruvor. År 1993 köpte han ett markområde på 2.500 hektar i Valle del Encanto ("Den förtrollade dalen") nära Ovalle, 40 mil norr om Santiago. Så snart Guillermo skaffat tillräckliga vattenrättigheter från närbelägna bevattningsdammar började han anlägga vingårdar med plantor av Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah och Chardonnay. I området odlades redan Moscatel-druvor för framställning av den destillerade nationaldrycken Pisco, men nyplanteringarna var då de nordigaste i Chile för kvalitetsvin. Så småningom planterades också Pinot Noir och Sauvignon Blanc så att den totala arealen vingårdar nu upptar 151 hektar.

Det nybildade företaget fick namnet Viña Tabalí, efter den lokala Molle-kulturens ord för vadställe i ett vattendrag. Redan första årgångens viner skapade stora rubriker även utanför Chile. Som enda vinproducent vann Viña Tabalí två guldmedaljer i tävlingen Annual Wine Award 2003, vars jury bestod av engelska journalister under Jancis Robinsons ledning. Syrah Reserve 2002 och Chardonnay Reserve 2003 blev tävlingens bästa viner av respektive druva. Förklaringen till vinernas höga kvalitet är bl a den svala bris från havet som dämpar dagstemperaturerna i det ökenområde där vingårdarna ligger och därmed fördröjer mognaden hos druvorna, med högre syrahalt som följd. En ytterligare orsak är säkert yrkesskickligheten hos San Pedros chefsoenolog Irene Paiva, som ansvarat för den första årgångens viner.

 

Varietal

- Sauvignon Blanc

Reserva

- Cabernet  Sauvignon

- Merlot

- Shiraz

- Carmenère

Reserva Especial

- Cabernet  Sauvignon/
 Shiraz/Merlot

- Chardonnay

 

 


Irene Paiva