Viña Almaviva

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1996

Total export:

 90 000

Total kapacitet:
 
- liter

Areal vinodlingar:
 85 ha

Chefs-oenolog: 
 
Michel Friou

Tidigare chefs-oenologer: 
 
Tod Victor Mostero
  Enrique Tirado

Konsulterande oenolog: 
 
Patrick Leon

 Enrique Tirado

Ägare: 
 Viña Concha y Toro (50 %),
 Baron Philippe de 
 Rothschild S.A. (50 %)

Adress huvudkontor:
 Av. Santa Rosa 821,
 paradero 45.
 Puente Alto, Santiago

Telefon huvudkontor:
+56 2 270 42 00   

Fax huvudkontor:
 +56 2 852 54 05

E-mail huvudkontor:
 info@almavivavinery.com

Webbsida:
 www.almavivavinery.com

Svensk agent:
 JPC Wines AB
 Odengatan 4,
 653 40 Karlstad
 
Tel. 054-100630
 Fax: 054-100630
 info@jpcwines.se

 www.jpcwines.se


Åtskilliga chilenska vinproducenter har slagit sig samman med franska vinodlare för att få tillgång till deras kunnande och kapital. Viña Concha y Toro, Chiles största vinproducent och en av världens största vinexportörer (42 miljoner liter år 2001), siktade högt och bildade Viña Almaviva tillsammans med Baron Philippe de Rothschild S.A. Syftet var att tillsammans skapa Chiles första Premium-vin, ett vin som i kvalitet skulle närma sig en fransk Premier Grand Cru Classé. De chilenska vinerna hade länge betraktats som "lovande" och "prisvärda", men nu skulle man visa omvärlden vad som kunde åstadkommas.

Concha y Toro bidrog med vingården El Tocornal på 41 hektar, som man år 1978 planterat med Cabernet Sauvignon, Carmenère och Cabernet Franc. Den ligger bara några stenkast från Concha y Toros huvudanläggning i Pirque, vid Maipo-floden i utkanten av Santiago. Trots detta anlitade man en av Chiles främsta arkitekter, Martin Hurtado, för att rita en ny, spektakulär produktions- och lagringsbyggnad i limträ, samt kontors- och receptionsutrymmen.

För att höja kvaliteten på druvorna behövde flera åtgärder vidtas i vingården. Den torra och steniga marken luckrades upp och droppbevattning infördes, i syfte att bl a öka syrahalten i druvorna. Därmed förlängdes växtsäsongen och bättre balans mellan socker och syra kunde åstadkommas. Malbec och Petit Verdot planterades för att framöver ge ett bredare underlag för det enda vin som produceras.

Namnet på företaget och vinet är förstås hämtat från huvudrollsinnehavaren Greve Almaviva i Pierre de Beaumarchais skådespel "Figaros bröllop", som legat till grund för Mozarts odödlig opera. På vinetiketten återfinns i faksimil Pierre de Beaumarchais handskrift av namnet Almaviva, tillsammans med gamla indianska tecken. Avsikten är att kombinationen skall symbolisera det fransk-chilenska samarbetet vid framställningen av detta, efter chilenska förhållanden, nya och mäktiga vin. Det har skapat, eller åtminstone i tiden sammanfallit med en ny trend i Chile, där allt fler vinodlare nu inkorporerar ett dyrt "Premium"-vin i sitt sortiment.

Redan första årgången 1996 mottogs mycket positivt och Almaviva har både utnämnts till Årets vin i Chile och fått över 90 poäng i Wine Spectator´s bedömningar. För Concha y Toro och  Baron Philippe de Rothschild S.A. har samarbetet också inneburit tillgång till varandras distributionskanaler, vilka i stor utsträckning kompletterat varandra på världsmarknaden.

 

Almaviva

Epu

 

Oenologer


Michel Friou

Enrique Tirado

 

Patrick Leon

 

 

 


Bodega i limträ