Viña Altaïr

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
2001

Total export:

 - liter

Total kapacitet:
 
- liter

Areal vinodlingar:
 72 ha

Chefs-oenolog: 
 Ana María Cumsille

Tidigare chefs-oenolog: 

Konsulterande oenolog: 
 
Pascal Chatonnet

Ägare: 
 
Viña San Pedro

Adress huvudkontor:
 
Av. Vitacura 4380, piso 7
 Vitacura, Santiago

Telefon huvudkontor:
 +56 - 2 - 477 53 00

Fax huvudkontor:
 +56 - 2 - 477 53 09

E-mail huvudkontor:
 info@sanpedro.cl  

Web-sida:
 www.altairwines.com

Svensk importör:
 
Pernod Ricard Sweden AB
 Årstaängsvägen 19A
 SE-117 97 Stockholm
 
Tel: +46 8 744 70 00
 info@pernod-ricard-sweden.com
 www.pernod-ricard-sweden.com 

 
Den legendariske franske flygpionjären Marcel Bloch bytte namn till Dassault efter andra världskriget (då han satt internerad i Buchenwald) och byggde upp ett jättelikt företagsimperium med många verksamhetsgrenar. År 1955 köpte han vinslottet Couperie i Saint Emilion och ändrade namnet till Château Dassault år 1969, då egendomen upphöjdes till kategorin Grand Cru Classé.

Hans brorson Laurent Dassault kom till Chile i början av år 2001 för att sälja stridsflygplan och blev förtjust i landet. Som ansvarig för den del av familjeföretaget där Château Dassault ingick hade Laurent redan börjat expandera inom vinområdet utanför Frankrike och bl a köpt en vinodling i Argentina. Han återvände snart tillsammans med den kände vinmakaren och konsulten Pascal Chatonnet för att hitta en samarbetspartner i Chile. Valet föll på Viña San Pedro, som bidrog med kapital och en egendom på 150 hektar i övre Cachapoal-dalen, nära orten Totihue. Redan vid Vinexpo 2001 i Bordeaux skrevs kontraktet.

Målet för samarbetet var att producera exklusiva premiumviner och vingården i Totihue passade perfekt för detta ändamål. Andra franska vinodlare hade redan fastnat för detta områdes terroir och skapat viñas såsom Las Casas del Toqui och Château Los Boldos. Viña San Pedros vingård ligger längst in i dalen och har ett unikt mikroklimat alldeles vid Andernas fot, med mycket varma försomrar och stora temperaturskillnader mellan natt och dag på hösten. Drygt 70 hektar var sedan 1995 redan planterade med i första hand Cabernet Sauvignon, men också med Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot och Sangiovese.

Det nya gemensamma företaget fick så småningom namnet Altaïr, efter den ljusstarkaste stjärnan i stjärnbilden Örnen. Laurent Dassault är styrelseordförande och de båda grundarna äger hälften var. Tillsammans har de bidragit med ca 10 miljoner USD. Den nybyggda produktionsanläggningen, med kapaciteten 600.000 liter stod klar till skörden 2003. Redan år 2002 skördade Altaïr sin första årgång på vingården i Totihue, men vinifieringen skedde på San Pedros anläggning i Curicó.

I juni 2004 släpptes de båda första vinerna. Det främsta vinet, Altaïr, är avsett att konkurrera med Almaviva, som också tillkommit efter fransk-chilenskt samarbete mellan Baron Philippe de Rothschild och Viña Concha y Toro. Altaïr är ett blandvin med Cabernet Sauvignon som dominerande druva, liksom andravinet Sideral. Tanken är att det skall var två viner med olika karaktär, där Sideral skall kunna drickas yngre medan Altaïr skall efterlikna en tungviktare från Bordeaux, såsom  Château Haut-Brion.
 
Av olika skäl drog sig Dassault ur samarbetet och San Pedro är nu ensamägare av Viña Altaïr.

 

Sideral

 

Altaïr

 

 

 Guillermo Luksic (t.v.) och Andrónico Luksic(†) f.d. huvudägare till Viña San Pedro, samt Laurent Dassault (t.h.).

 

 


Chefsoenologen Ana María Cumsille