Château Los Boldos

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1990

Total export år 2005:

 794.800 liter

Total kapacitet:
 
- liter

Areal vinodlingar:
  ha

Chefs-oenolog: 
 
Stéphane Geneste

Tidigare chefs-oenolog: 
 
-

Konsulterande oenolog: 
 
-

Ägare: 
 SOGRAPE Group,
 (Portugal)

Adress huvudkontor:
 Camino Los Boldos s/n
 Casilla 73,
 293000Requínoa
 VI Región

Telefon huvudkontor:
+56 72 551 230   

Fax huvudkontor:
 +56 72 551 202

E-mail huvudkontor:
 info@clboldos.cl

Webbsida:
 www.clboldos.cl

Svensk importör:
 Maxxium
 Luntmakargatan 46
 Stockholm


Dominique Massenez kom till Chile år 1990 från Alsace i Frankrike för att starta vintillverkning i halvt förfallna byggnader med druvor från en övergiven vingård. Familjen har tillverkat fruktbrännvin, eau de vie och likör i Alsace i mer än 130 år, och Poire Prisonnièr, Framboise Sauvage m fl från firman G E Massenez är kända över stora delar av världen. Nu ville de diversifiera sin verksamhet genom att börja producera vin där kostnaden för att starta sådan verksamhet var överkomlig. 

I den lilla byn Santa Amalia, nära Requínoa i Cachapoal-dalen, köpte man en vingård på 250 hektar och delar av en nedlagd bodega. Där hade gjorts vin sedan 1850, först av en invandrad spansk familj från Baskien och sedan av ett kooperativ, men verksamheten hade tvingats upphöra. Dominique Massenez, som inte kunde spanska, fick starta verksamheten från scratch, och den nya fransk-chilenska viñan döptes till Château Los Boldos. Boldo är en vanligt förekommande, städsegrön buske i Chile vars blad används till ört-te.

Firman Massenez investerade i en total upprustning och modernisering av produktionsanläggningen och satte vingården i stånd, bl a genom nyplantering. Vid sidan av de nya tankarna av rostfritt stål behöll man de nära 400 stora faten av fransk ek som tidigare använts. En del av investeringarna gick också till att installera utrustning för tillverkning av päronlikör. 

Endast egna druvor från den 250 hektar stora vingården har använts till Château Los Boldos viner. En del plantor är mycket gamla, t ex Sauvignon Blanc från 1936, och flertalet växer i floden Cachapoals tidigare fåra. Marken består där mest av småsten, eftersom jorden spolats bort av flodens vatten, och är mycket lämplig för vinproduktion.

Man har från början tillämpat moderna franska metoder för vingårdens skötsel och för vinproduktionen. Exempelvis pressas druvklasarna till de vita vinerna hela, utan att först krossas, på samma sätt som i Champagne. Dominique Massenez hämtade sina medarbetare från både Frankrike, USA och Chile och kvaliteten på vinerna ökade successivt. 

År 2008 köptes Château Los Boldos av den stora portugisiska gruppen SOGRAPE, som bl a annat producerar det välkända rosévinet Mateus Rosé och som också förvärvat den mycket traditionella bodegan Finca Flichman i Argentina. De nya ägarna har i stort sett behållit den producerande personalen, inklusive chefsoenologen Stéphane Geneste, men förenklat företagets namn till Los Boldos.

Los Boldos

 

Nuevo Mundo
 

Sanama
 

 


Dominique Massenez
 


Chefs-oenologen
Stéphane Geneste