Viña Montes

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1988

Total export år 2005:

Vita/rosé:   liter
Röda:   liter
Totalt: 3.750.000 liter

 

Export flaskvin år 2005:   

Vita/rosé:   liter
Röda:   liter
Totalt: 3.726.000  liter

Chefs-oenolog: 
Gustavo Hormann
Aurelio Montes

Tidigare chefs-oenolog: 
Aurelio Montes

Konsulterande oenolog: 
 -

Ägare: 
Aurelio Montes
Alfredo Vidaurre (15 %)
Douglas Murray (8 %)
Pedro Grand
José Antonio Garcés (17 %)

Adress huvudkontor:
Av. del Valle 941, of. 2611
Ciudad Empresarial
Huechuraba, Santiago

Telefon huvudkontor:
+56 2 248 48 05  

Fax huvudkontor:
 +56 2 248 47 90

E-mail huvudkontor:
montes@monteswines.com  

Web-sida:
 www.monteswines.com

Svensk agent:
 Hjo Grosshandel AB
 Artillerigatan 12,
 114 50 Stockholm
 Tel. +46 8 545 67 400
 Fax +46 8 662 56 77
 hjo@hjogrosshandel.se 

 www.hjogrosshandel.se


Fyra framstående personligheter inom chilensk vinproduktion startade år 1988 boutique-tillverkning av kvalitetsvin under det något kryptiska namnet Discover Wine. Målsättningen var att framställa vin av högsta internationella kvalitet genom att tillämpa det samlade kunnandet hos de fyra.

Vinodlaren Pedro Grand, med franskt påbrå, bidrog med sin vingård Los Nogales i utkanten av Curicó, och den blev basen för det nya företaget. Aurelio Montes var redan en välkänd oenolog som Chief Winemaker på Viña Undurraga och Viña San Pedro under 25 år. Också han bidrog med en vingård i Curicó, med vinplantor som var upp till hundra år gamla och fortfarande så rikbärande att man kunde offra hälften av druvorna före skörden för att höja kvaliteten på de återstående. Alfredo Vidaurre hade varit dekanus för ekonomifakulteten på Katolska Universitetet i Santiago och arbetande styrelseordförande på Viña San Pedro. Douglas Murray, slutligen, hade en omfattande marknadserfarenhet, bl a som exportchef hos flera framstående spanska vinodlare.

De fyra är fortfarande huvudägare i företaget, som mot slutet av 1990-talet bytte namn till Viña Montes. För att skaffa kapital till företagets expansion sålde de en minoritetspost till ett en pensionsfond, men denna andel övertogs av Augustín Huneeus, välkänd vinodlare i Chile och Kalifornien och ägare till Viña Veramonte i Casablanca-dalen. Huneeus sålde sedan sin andel till affärsmannen José Antonio Garcés, som också äger Viña Garcés Silva i Leyda-dalen.

Redan från början installerade man den modernaste utrustning för vinframställning  som då fanns tillgänglig, i form av rostfria tankar med temperaturkontroll, pneumatiska pressar mm. Parallellt med denna utrustning behöll man också de de gamla karen av det chilenska träslaget Raulí och de används fortfarande både för jäsning och lagring. För att kunna expandera och ytterligare höja kvaliteten hos vinerna har företaget kontinuerligt investerat stora summor i ny utrustning och nya vinodlingar och merparten av företagets avkastning under den första 10-årsperioden har återinvesterats.

Den första årgången vin blev genast uppmärksammad för sin kvalitet, både i Chile och internationellt. Ryktbarheten spred sig och efterfrågan ökade snabbt, såväl på standardvinerna Los Nogales och Montes som på flaggskeppet Montes Alpha. På Vinexpo 1991 erövrade Montes Alpha Cabernet Sauvignon 1989 en silvermedalj. Redan år 1993 sålde företaget totalt 120 000 lådor, vilket vida överträffade den ursprungliga målsättningen på 50 000 lådor. Aurelio Montes blev år 1995 utsedd till årets oenolog i Chile.

Det stora lyftet kom när planteringarna i Apalta-dalen nära Santa Cruz började ge druvor för vinframställning. På tidigare åkermark och upp på omgivande sluttningar har man anlagt droppbevattnade vinodlingar med de bästa klonerna av både röda och vita druvor. Utbyggnaden pågår fortfarande och man söker sig nu allt högre upp på sluttningarna för att fjärma plantornas rötter från grundvattnet och få full kontroll över tillväxten. Mikroklimatet i den halvmånformade Apalta-dalen, som öppnar sig mot söder (bort från solen), är synnerligen lämpat för odling av kvalitetsviner. De stora markägarna i dalen, Montes och Casa Lapostolle, har skördat remarkabla framgångar med sina viner från Apalta de senaste åren. I december 2004 invigdes Montes en ny vinifieringsanläggning mitt bland sina vingårdar i Apalta-dalen. Den bygger helt på att alla principen att alla omflyttningar av vinet från mottagningen av musten till buteljeringen skall ske med självfall. Anläggningens kapacitet är 1,5 miljoner liter och här skall alla nuvarande och kommande premium-viner framställas

 
Viña Montes branta vingårdar i Apalta-dalen.


Apalta-dalen

Montes

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Malbec

- Sauv. Blanc/Fumé Blanc

- Sauvignon Blanc

- Chardonnay

Montes Limited  Selection

- Pinot Noir

- Cabernet/Carmenère

Montes Alpha

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Syrah

- Chardonnay

Montes Folly

Montes Alpha M

Montes Late Harvest

 


Aurelio Montes