Viña Undurraga

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1885

Total export:

 

Total kapacitet:
 
24.000.000 liter

Areal vinodlingar:
 854 ha

Chefs-oenolog: 
 
Hernan Amenábar
 Rafael Urrejola

Tidigare chefs-oenolog: 

Konsulterande oenolog: 
 
Alvaro Espinoza

Ägare: 
 Gruppen Vinos del Pacífico
 (Familjen Picciotto,
 Colombia; José Yuraszeck)

Adress huvudkontor:
 Av. Vitacura 2939, piso 21
 Las Condes, Santiago

Telefon huvudkontor:
+56 2 372 29 00   

Fax huvudkontor:
 +56 2 372 29 92

E-mail huvudkontor:
 info@undurraga.cl  

Webbsida:
 www.undurraga.cl

Svensk importör:
 Stellan Kramer AB
 Rinkebyvägen 15,
 SE - 182 36 Danderyd
 Tel. +46 8 544 905 90
 Fax +46 8 544 90 599
 info@kramer.se

 www.kramer.se


I den västligaste delen av Maipo-dalen, inte så långt från sammanflödet mellan floderna Maipo och Mapocho (som rinner genom centrala Santiago) ligger vingården Santa Ana. Bakom vitkalkade byggnader i baskisk stil från år 1890, vilka var Viña Undurragas första bodega för vinframställning och lagring, reser sig nu moderna byggnader fyllda med rostfria ståltankar, pressar och kylda lagringsutrymmen. Bredvid anläggningen ligger en något förfallen fransk park med höga, hundraåriga palmer och Eucalyptusträd, anlagd av den franske arkitekten Georges Dubois, som ritat de största parkerna i Santiago. 

I de ursprungliga byggnaderna finns nu bl a kontor, provningsrum och en VIP-salong med foton av kungligheter som besökt bodegan: Alfonso XXIII av Spanien, Georg VI av England och Olav av Norge m fl. Hela miljön återspeglar Viña Undurragas balansgång mellan de traditionella, lite gammaldags vinerna i bocksbeutel-flaskor för hemmamarknaden och de moderna exportvinerna, som skall konkurrera på en alltmer krävande marknad.

Det hela började med att den chilenske jordaristokraten Francisco Undurraga, som studerat juridik i Frankrike och konst i Italien, köpte vingården år 1882 och på traditionellt manér döpte den efter sin hustru Ana. Don Francisco hemförde plantor av Riesling från Tyskland och Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot och Pinot Noir från Frankrike och uppdrog åt den franske oenologen M. Pressac att övervaka planteringen. Odlingarna och vinproduktionen utvecklades snabbt och redan 1903 kunde man exportera vin på flaska till USA. Därefter utvidgade fem generationer Undurraga kontinuerligt verksamheten och förbättrade både kvalitet och varumärkets status. År 2005 råkade man i luven på den kompanjon från Colombia, som man av ekonomiska skäl sålt halva företaget till under 1990-talet. Familjen Undurraga tvingades i början av 2006 helt lämna sitt livsverk. Deras andel köptes av den då kontroversielle chilenske företagaren José Yuraszeck.

I dag har Viña Undurraga cirka 800 hektar egna vingårdar på fyra ställen: Santa Ana i Talagante och Codigua några mil västerut i Maipo-dalen, där druvor för vita viner odlas, samt Colchagua och El Huique i Palmilla, Colchagua-dalen. Utöver produktionsanläggningen i Talagante, med en lagringskapacitet på 20 miljoner liter, har man också en anläggning i Lontué i Curicó-dalen med kapaciteten 3 miljoner liter. Mycket tack vare sin traditionella ställning säljer Viña Undurraga hela 45 % av sin omfattande produktion på hemmamarknaden, tidigare till stor del i bocksbeutel-flaskor.


Viña Undurraga i Talagante

Varietales

Aliwen

Sibaris

Late Harvest

T.H.

Founder's Collection

Altazor