Viña Echeverría

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1905

Total export år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 865.400 liter

 

Export flaskvin år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

Chefs-oenolog: 
 
Roberto I. Echeverría

Tidigare chefs-oenolog: 
 
Roberto Echeverría P.

Konsulterande oenolog: 
 
Aurelio Montes

Ägare: 
 Familjen Echeverría
 (Roberto Echeverría P.)

Adress huvudkontor:
 Málaga 111, of. 1006
 Las Condes, Santiago

Telefon huvudkontor:
+56 2 207 43 27   

Fax huvudkontor:
 +56 2 207 43 28

E-mail huvudkontor:
 info@echewine.com  

Webbsida:
 www.echewine.com

Svensk agent:
 Hjo Grosshandel AB
 Artillerigatan 12,
 S - 114 51 Stockholm
 Tel. +46 8 545 67 400
 Fax +46 8 662 56 77
 hjo@hjogrosshandel.se 


Roberto Echeverrías morfar kom till Chile i slutet av 1800-talet fån Montpellier i Sydfrankrike. Han köpte år 1905 delar av en stor egendom i utkanten av Molina i Curicó-dalen, precis på den 35:e breddgraden, mellan järnvägen från Santiago till södra Chile och den Panamerikanska landsvägen. Den hade tillhört president Balmaceda och i köpet ingick den mangårdsbyggnad där presidenten bott på somrarna.  Morfadern planterade en vingård på 75 hektar och började tillverka vin, som han sålde i lös vikt och levererade per järnväg.

På fädernet har Roberto Echeverrías familj, med baskiskt ursprung från byn Amezqueta nära San Sebastian, varit storjordbrukare i mellersta Chile under nästan 300 år, och han själv utbildade sig till agronom och oenolog. Innan han bestämt sig för vad han ville arbeta med fick han ett stipendium till Princeton University, där han valde att läsa ekonomi. Så småningom doktorerade han och fick jobb på Världsbanken, tills han en dag frågade sig själv och hustrun: Vad gör vi här i Washington, när vi borde vara i Chile och odla vin?

Nu började ett hårt och tålmodigt arbete med att plantera om den ärvda vingården i Molina och skilja de olika plantorna åt, eftersom druvorna tidigare plockats och vinifierats tillsammans. De 75 hektaren delades in i odlingslotter på 1,8 hektar i genomsnitt, med samma druvor, jordmån och dränering. Plantorna bands upp enligt lyrasystemet, som medger att solen kommer åt både på in- och utsidan av planteringsraden. Från år 1975 till år 1992, när alla parametrar i vingården var under kontroll, sålde familjen Echeverría druvor och bulkvin till andra producenter av kvalitetsvin. Det sistnämnda året började man sälja det egna vinet på flaska under namnet Viña Echeverría.

Hela familjen deltar verksamheten. Sonen Roberto Ignacio är oenolog och VD i företaget och hans hustru Carolina Hidalgo är PR- och marknadsansvarig. Döttrarna Viviana och Paulina är exportchef respektive operativ chef. 

Produktionsanläggningen har successivt  moderniserats och man har nu rostfria ståltankar på sammanlagt 1 miljon liter. De gamla trä-karen av det chilenska träslaget Raulí (släkt med vår bok) används fortfarande för att jäsa en del röda viner. Alla inkommande druvor granskas och sorteras för hand innan de går till malning och pressning. Totalt har Viña Echeverría f n närmare 1.500 ekfat för lagring - varav 70 % franska - och 40% av produktionen utgörs av Reservaviner. 

Omkring 90 % av vinerna går på export, och år 2002 vann man bl a två silvermedaljer för sina Cabernet Sauvignon Reserva 1999 respektive Family Reserve 1999 vid Concours Mondial i Bryssel.

 


Roberto Echeverría P.

Varietal

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Unwooded Chardonnay

- Sauvignon Blanc 

Reserva

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc

Family Reserve

- Cabernet Sauvignon

- Chardonnay

Late Harvest

 

Roberto Ignacio Echeverría
med hustru Carolina