Viña Chocalán

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1999

Total export år 2008:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 500.000 liter

 

Export flaskvin år 2008:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 500.000 liter

Plats-oenolog: 
 Fernando Espina

Tidigare chefs-oenolog: 
 Sébastien Allingri

Konsulterande oenolog: 
 María del Pilar González

Ägare: 
 
Guillermo Toro González

Adress huvudkontor:
 Cruz del Sur 133
, of. 901
 Las Condes, Santiago

Telefon huvudkontor:
 +56 - 2 - 208 74 01

Fax huvudkontor:
 +56 -2 - 683 35 48

E-mail huvudkontor:
 
wines@chocalanwines.com  

Web-sida:
 www.chocalanwines.com

Svensk importör:
 
SydamerikavinerAB
 Norrskogsvägen 33
 S-112 64 Stockholm
 +46 8 656 19 22
 info@sydamerikaviner.com
 www.sydamerikaviner.com


Många chilenska viñas har skapats av välbeställda företagare, ibland utan tidigare erfarenhet av vinodling. Grundaren av Viña Chocalán, Guillermo Toro, hade heller ingen direkt kunskap om hur man gör bra viner när han år 1999 bildade företaget, men han ägde Chiles näst största glasbruk, som bl a tillverkar vinbuteljer. Omfattande kundkontakter med vinproducenter gjorde att det låg nära till hands att också själv börja tillverka något att fylla flaskorna med. Dessutom har flertalet chilenare, liksom svenskarna, jordbrukare i släkten någon eller några generationer tillbaka. De flesta försöker realisera sin nostalgiska dröm att börja odla något, och Guillermo Toro hade redan tidigare skaffat några jordbruksegendomar.

Med hjälp av goda rådgivare hittade han ett landområde i nedre Maipo-dalen, som uppfyllde de högt ställda kraven för plantering av kvalitetsdruvor. Det låg i byn Chocalán, en halvmil söder om staden Melipilla och ca 65 km från Santiago. Byns namn betyder "gula blommor" på Mapuche-indianernas språk, och syftar på den vegetation som finns i detta mycket torra område, där det regnar högst 450 mm om året. Marken sluttar ned mot Maipo-floden och de 340 hektar som Guillermo Toro köpte bildar en skyddad amfiteater som öppnar sig mot solen i norr och nordväst.

Här planterades 80 hektar vingårdar på jungfrulig mark, i första hand med druvsorterna Cabernet Sauvignon (40 %) och Carmenère (20 %), men också med Merlot, Syrah och Cabernet Franc (ca 10 % vardera) samt mindre arealer med Malbec, Petit Verdot och Pinot Noir. De kalkhaltiga erosionsjordar som planterats är väldränerade och magra. I genomsnitt är det 300 soldagar om året, med stora temperaturskillnader mellan dag och natt på sommaren, och framåt kvällen blåser svalkande vindar från Stilla Havet på 35 km avstånd.

I den sluttande terrängen har en ny produktionsanläggning byggts i stål och limträ, med en kapacitet på 1,5 miljoner liter. Läget gör det möjligt att genomföra vinifieringsprocessen med ett minimum av pumpning.

Druvor för främst vita viner har nu också planterats i området Malvilla i San Antonio-dalen, bara 4 km från Stilla Havskusten. De första vita vinerna därifrån presenterades år 2007.

Vid den första Wines of Chile Awards, som avhölls i Santiago i december 2003, med en mycket kompetent jury av engelska vinjournalister under Jancis Robinson, blev Viña Chocaláns Cabernet Sauvignon 2003 utnämnt till bästa chilenska Cabernet Sauvignon. Därefter har Chocaláns viner vunnit medalj i alla efterföljande Wines of Chile Awards. År 2009 guldmedalj med Gran Reserva Blend 2006.

 

Selección

- Cabernet  Sauvignon

- Merlot

- Syrah

- Carmenère

- Rosé

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc

Reserva

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Syrah

- Carmenère

- Cabernet Franc

- Viognier

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc

Gran Reserva

- Blend

- Malbec

- Pinot Noir

Malvilla

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc

- Gewürztraminer

- Pinot NoirAída Toro, VD för Viña Chocalán, mottar pris för bästa chilenska Cabernet Sauvignon av Jancis Robinson
 


Aída Toro med pappa Guillermo Toro, huvudägare till Viña Chocalán