Viña Casablanca

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1991

Total export år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 373.500 liter

 

Export flaskvin år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

Chefs-oenolog: 
 
Andrés Caballero

Tidigare chefs-oenologer: 
 
Joseba Altuna
 
Ignacio Recabarren
 (1992-2000)

Konsulterande oenolog: 
 
-

Ägare: 
 Viña Santa Carolina
 (Majoritetsägare familjen
  Larraín)

Adress huvudkontor:
 Rodrigo de Araya 1431
 Macul, Santiago

Telefon huvudkontor:
 +56 2 450 30 00   

Fax huvudkontor:
 +56 2 238 03 07

E-mail huvudkontor:
malvarez@santacarolina.com

Webbsida:
www.casablancawinery.com

Svensk agent:
Arvid Nordquist Vin- och  Sprithandel
Tel. +46 8 799 18 35
Fax + 46 8 29 41 51
vinarvid@arvid-nordquist.se

 
www.arvid-nordquist.se


Viña Casablanca skapades år 1991 av Vina Santa Carolina för att exploatera de gynnsamma förutsättningarna att producera vita viner av hög kvalitet i den relativt nyupptäckta Casablanca-dalen, åtta mil väster om Santiago. Här ger närheten till Stilla Havs-kusten, med den kalla Humboldt-strömmen, ett klimat med flera grader lägre genomsnittstemperatur på sommaren än i Central-dalen inåt landet, på andra sidan kustbergskedjan. Detta gynnar kvaliteten på de vita vinerna genom att druvorna mognar långsammare och får en bättre syra. I genomsnitt skördas de vita druvorna en månad senare i Casablanca-dalen än i angränsande vinområden.

Viña Casablanca har sin egen vingård på 60 hektar i den västligaste delen av dalen, bara 40 km från Stilla Havs-kusten, 350 meter över havet. Den kallas Santa Isabel Estate och är planterad med Chardonnay, Sauvignon Blanc och Gewürztraminer, samt numera också Cabernet Sauvignon och Merlot. Från början producerades nästan uteslutande vita viner, men när varumärket Viña Casablanca började bli berömt introducerade man också de röda. Cabernet Sauvignon-druvor hämtas dessutom från Maipo-dalen och San Fernando-området, men i övrigt kommer alla druvor från den egna vingården och 220 hektar kontrakterade vingårdar i Casablanca-dalen.

Redan 1992 kom de första årgångarna Sauvignon Blanc, Chardonnay och Gewürztraminer från Viña Casablanca. De vann omedelbart medaljer i Australien, England och Frankrike, och sedan dess har medaljskörden under årens lopp för både vita och röda exportviner från Viña Casablanca blivit minst sagt imponerande. Särskilt uppmärksamheten på senare år kring de röda vinerna från Casablanca-dalen är anmärkningsvärd.

Bakom framgångarna står till stor del den internationellt namnkunnige oenologen Ignacio Recabarren. Han lärde sig i början av 90-talet hur man framställer toppviner av Sauvignon Blanc i Australien och Nya Zeeland från relativt kyliga regioner. Klimatet där liknade i mycket Casblanca-dalens och med sin nyförvärvade kunskap började Ignacio Recabarren göra vita viner av världsklass i Chile, som minst av allt gjort sig känt som vitvinsproducent. Dittills hade de vita varit av den traditionella, oxiderade typ som numera nästan försvunnit.

Ignacio Recabarren har nu lämnat Viña Casablanca, men hans ande svävar fortfarande över företaget och han kommer för lång tid att förbli erkänd som en av vitvinskulturens främsta skapare i Chile.


Morgondimma från Stilla Havet över Casablancadalen

White Label

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc 

Santa Isabel

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Chardonnay

- Chardonnay Sauvignon

- Sauvignon Blanc

- Gewürztraminer

El Bosque

- Cabernet Sauvignon

- Carmenère el Bosque

Ultrapremium

- Neblus

 

 


Andrés Caballero

 

 

 

 Ignacio
 Recabarren