Viña Santa Carolina

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1875

Total export:

 - liter

Total kapacitet:
 
25 000 000 liter

Areal vinodlingar:
 1 000 ha

Chefs-oenolog: 
 Andrés Caballero

Tidigare chefs-oenologer:
 
- Sven Bruchfelt 
 
- Consuelo Marin
 
- María del Pilar Gonzalez

Konsulterande oenolog: 
 -

Ägare: 
 Watt's S.A.
 (Majoritetsägare familjen
 Fernando Larraín)

Adress huvudkontor:
 Til Til 2228, Macul,
 Santiago

Telefon huvudkontor:
+56 2 450 30 00  

Fax huvudkontor:
 +56 2 238 03 07

E-mail huvudkontor:
 jlamoliatte@santacarolina.cl

Webbsida:
 www.santacarolina.cl

Svensk agent:
Cris Wine
 Sofierogatan 3A
 SE-412 51 Göteborg
 Tel. +46 31 778 89 00
 pas@chriswine.se
 www.chriswine.se


Den förmögne gruvägaren och politikern Luis Pereira anlade år 1875 en vingård på 55 hektar sex kilometer sydost om Santiago och uppkallade den efter sin hustru Carolina Iñiguez. Han hade tillkallat den franske oenologen Germain Bachelet från Bordeaux för att finna det lämpligaste läget för en vingård i Santiagos närhet och att föreslå franska kvalitetsdruvor. Man planterade Cabernet Sauvignon, Pinot-Gamet, Pinot, Romano, Malbec, Sauvignon Blanc och ytterligare druvsorter som i dag försvunnit från de chilenska vingårdarna.

Redan 1877 var den första anläggningen för framställning och lagring av de nya vinerna klar. Den inrymdes i  en U-formad enplansbyggnad med underjordiska källare, som hade en idealisk luftfuktighet och temperatur för vinlagring året om. De var byggda med den s k "Cal y Canto"-tekniken, dvs i tegel med ett elastiskt murbruk av kalk och äggvita, viket ger konstruktioner som är mycket motståndskraftiga mot jordbävningar. De ursprungliga källarna med valv och pelare används fortfarande för vinlagring och har klarat många kraftiga jordskalv under åren. 

Så småningom byggdes flera våningar ovan mark och nya byggnader, vilka fick sitt nuvarande nyklassisistika utseende år 1898 av den kände franske arkitekten Emile Doyère. Hela anläggningen är numera förklarad som kulturminne, till följd av sin typiskt chilenska kolonial-arkitektur och därför att den är ett av de bästa kvarstående exemplen på Cal y Canto-tekniken. Den ligger i dag mitt inne i ett industriområde, relativt centralt i mångmiljonstaden Santiago. Där buteljeras allt vin från de fyra produktionsanläggningar som Santa Carolina numera har: Santiago, Santa Rosa del Peral i Maipo, Miraflores i Colchagua-dalen och Molina i Curicó-dalen.

Av den ursprungliga vingården på 55 hektar återstår i dag ingenting. Santa Carolina har numera 1 000 hektar vinodlingar i flera vinregioner, men de täcker bara en mindre del av det egna behovet av druvor. Resten köps av lokala odlare, oftast med långtidskontrakt.

Viña Santa Carolina ingår i dag i ett holdingbolag, som förutom vin producerar juice, fruktkonserver, mejeri-produkter m m. Ägandet kontrolleras fortfarande av ättlingar till Luis Pereira. Moderbolaget äger också den framgångsrika Viña Casablanca i Chile och den argentinska vinfirman Santa Ana i Mendoza.

(Se även presentationen av Viña Santa Carolina som Veckans Viña).


Reserva

Barrica Selection

Specialities

Reserva de Familia

VSC

Late Harvest

 


Chefs-oenologen
Andrés Caballero

 


Sven Bruchfeld

 

  Consuelo Marin