Viña Carta Vieja

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1825

Total export år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 4.597.000 liter

 

Export flaskvin år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 4.401.000 liter

Chefs-oenolog: 
 
Héctor Saldivia

Tidigare chefs-oenolog: 
 
Pablo Vergara

 Rodrigo Rojas

Konsulterande oenolog: 
 
Pascal Marty

Ägare: 
 Familjen del Pedregal

Adress huvudkontor:
 Av. Fco. Antonio Encina 231
 Villa Alegre de Loncomilla
 VII Región

Telefon huvudkontor:
+56 73 560 500   

Fax huvudkontor:
 +56 2 381 681

E-mail huvudkontor:
 info@cartavieja.cl

Webbsida:
 www.cartavieja.com

Svensk importör:
 SydamerikavinerAB
 Vitlingvägen 16
 SE-181 30 Lidingö
 +46 8 656 19 22
 info@sydamerikaviner.com

 www.sydamerikaviner.com


Familjen del Pedregal kom till Chile från Asturien i Spanien år 1825 och slog sig ned i Villa Alegre, i Maule-dalen söder om Talca. Redan första året planterade de en vingård, och sedan dess har familjen odlat vin i sju generationer på samma plats. Carta Vieja är den största vinodlingen i trakten, med över 800 hektar, men ända fram till 1985 sålde man hela sin produktion som druvor och bulkvin. Den nuvarande ägaren, Alberto del Pedregal, beslöt då att överge odlarens behagliga tillvaron, som han säger, för att bli affärsman och börja sälja vin under eget namn.

Tidigare var man den ende producenten av kvalitetsvin i trakten, men under 1990-talet har det fördelaktiga  klimatet och jordmånen lockat många företag att börja tillverka exportviner här. Under sommaren är dagarna varma, upp till 32º C, och nätterna kalla, omkring 6º C. Marken är mager och väl genomsläpplig för de 700 mm regn, som uteslutande kommer under vinterhalvåret.

Viña Carta Vieja har successivt moderniserat sin utrustning för vinframställning och har nu pneumatiska pressar, vakuumfilter, automatiska buteljeringslinjer och 1000 m3 rostfria ståltankar i sina båda produktionsanläggningar. Fortfarande dominerar dock tankarna av betong och de stora träfaten, med sammanlagt 9.500 och 1.500 m3 vardera. Av vingårdarna är 120 hektar relativt nyplanterade, men merparten av odlingarna är gamla eller mycket gamla. Cabernet Sauvignon-vinerna kommer delvis från 85 år gamla plantor.

Företaget är numera förhållandevis stort, men fortfarande till 100 % familjeägt. Alberto del Pedregals båda söner José Manuel och Andrés är verkställande direktör respektive produktionschef. Sedan några år arbetar man målmedvetet med att utveckla högklassiga Reserva- och Premiumviner. Vid vinmässor från år 2002 har Carta Vieja haft stora framgångar, med bl a guldmedaljer för sina vita viner i Italien (Vinitaly 2002), Ljubljana och i Kanada (International Wine Competition). I 2008 års tävling om världens bästa Chardonnay ficka man silvermedalj för sitt Chardonnay Gran Reserva 2006.

Varietal

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc 

Reserva

- Cabernet Sauvignon

- Chardonnay

Selección

- Carmenère

- Shiraz

- Malbec

- Pinot Noir

- Sauvignon Blanc

- Late Harvest

Blend

- Rosé

- Sauvignon

- Mission Cabernet
  Sauvignon
 


En av Carta Viejas båda anläggningar för vinframställning