Viñedos de Canata

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1996

Total export år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 900.000 liter

 

Export flaskvin år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

Chefs-oenolog: 
 
Eugenia Díaz

Tidigare chefs-oenolog: 
 -

Konsulterande oenolog: 
 -

Ägare: 
 Familjen Esteban Canata

Adress huvudkontor:
 
Hernando de Santillan 153
 Lomas de San Andrés
 Concepción

Telefon huvudkontor:
 +56 - 41 - 91 21 70

Fax huvudkontor:
 +56 -41 - 48 69 05

E-mail huvudkontor:
 
canata@canata.cl  

Web-sida:
 www.vinoscanata.cl

Svensk agent:
 
-


Bio Bio-dalen har länge varit Chiles sydligaste vindal. Den ligger 50 mil från Santiago och här började man odla vin på 1600-talet för att kolonisera gränstrakterna mot de fientliga Mapuche-indianerna. Den av spanjorerna införda druvan pais trivs utmärkt och har varit helt dominerande ända fram tills helt nyligen, då allt fler vinodlare börjat införa de vanligaste franska druvorna.

Esteban Canata, som kom till Chile från Chiavari i närheten av Genua i Italien, hörde till dem som frågade sig varför man inte skulle kunna odla kvalitets-viner på 37:e breddgraden i Chile när det gick utmärkt i bl a Nya Zeeland. Nederbörden är visserligen över 1.000 mm om året, men koncentrerad till hösten och vintern. Under sommaren blir det mer än 30 grader varmt och antalet soltimmar är större än i övriga chilenska vinområden. Efter att med framgång ha ägnat sig åt fiskeri, byggande och jordbruk köpte Esteban Canata tre egendomar på sammanlagt 1.000 hektar i Yumbel-området i Bio Bio-dalen. Här började han år 1996 plantera Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec, Pinot Noir, Cinsault och Merlot, som senare visade sig mest vara Carmenère.

I dag har Viñedos de Canata 300 hektar egna vingårdar och en ny och modern produktionsanläggning i den lilla orten Paso Hondo, med en kapacitet på 3,3 miljoner liter i rostfria ståltankar och med ekfat för lagring av reservavinerna. Det är den sydligaste anläggningen av någon storlek för framställning av kvalitetsviner i Chile.

En stor del av vingårdarna är planterade på kullar, där jorden inte är lika bördig som i mellanliggande dalar och grundvattnet inte lika lättillgängligt. Det gör att vinplantorna på kullarna inte blir lika kraftiga och det färdiga vinet blir mer koncentrerat och komplext. De stora nederbördsmängderna under vintern och den långsammare utvecklingen och mognaden av druvorna ger också vinerna en egen "terroir"-karaktär.

Till en början sålde Viñedos de Canata druvor och vin till andra producenter, men från år 2001 marknadsförs vinerna under eget namn. Redan det första året fick det egna vinerna en guld- och en silvermedalj vid Chiles årliga tävling Concurso Catad'Or Hyatt 2001. Därefter har man vunnit flera medaljer vid internationella tävlingar, senast en silvermedalj vid Vinalies 2004 i Frankrike för sitt reserva vin Paso Hondo Chardonnay 2001.

År 2006 köptes Viña Canata av Córpora-gruppen, som ägs av familjen Ibáñez och är stora livsmedelsdistributörer. I gruppen ingår också bl a Viña Gracia och Viña Porta.

 

Varietales

- Cabernet  Sauvignon

- Carmenère

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc

Assamblages

- Cabernet Sauvignon/
  Carmenère

- Sauvignon Vert/
 
Chardonnay

Reservas

- Cabernet Sauvignon

- Chardonnay

 

 
Kuperade vinfält hos Viñedos de Canata.

 

 

 

 
Familjen Canata