Viña Gracia

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1989

Total export år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 2.826.000 liter

 

Export flaskvin år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 2.090.000 liter

Chefs-oenolog: 
 
Antoine Toublanc

Tidigare chefs-oenolog: 
 
-

Konsulterande oenolog: 
 
-

Ägare: 
 Córpora Vineyards and
 Winery (Familjen Ibáñez)

Adress huvudkontor:
 Av. Vitacura 4380, p.18
 Vitacura, Santiago

Telefon huvudkontor:
 +56 2 206 78 68   

Fax huvudkontor:
 +56 2 206 78 62

E-mail huvudkontor:
 info@graciawinery.cl 

Webbsida:
 www.graciawinery.cl 

Svensk agent:
 
Vinhus Örjan Mossberg
 Kronoberg, Sjöstugan
 S-352 63 Växjö
 Tel. +46 470 631 72
 Fax +46 470 631 72
 orian@telia.com


Viña Gracia bildades 1989 av Córpora-gruppen, ägd av familjen Ibáñez, i vilken ingår en mängd företag inom livsmedels- och jordbrukssektorn. År 1993 presenterade man den första årgången vin och tre år senare byggdes en ny produktionsanläggning med 4.000 m3 rostfria ståltankar i byn Totihue, nära Requínoa i Cachapoal-dalen. Ytterligare ett år senare, 1997, införlivades Viña Porta i Córpora-gruppen och 1999 fördubblades kapaciteten hos anläggningen i Totihue. 

Hela företagets behov av druvor kommer från de egna vingårdarna i fyra regioner. I Aconcagua-dalen har man 66 hektar planterade med Cabernet Sauvignon, Merlot och Shiraz, i Maipo-dalen 133 hektar med Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenère, Mouvedre och Cabernet Franc, samt i Rapel-dalen 100 hektar Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenère, Chardonnay och Sauvignon Blanc. Slutligen har man längst i söder 100 hektar i Bio Bio-dalen med Pinot Noir, Chardonnay och Cabernet Franc.

I sin marknadsföring vänder sig Viña Gracia till en kundkrets som inte är traditionsbunden. Man inriktar sig på att sälja en livsstil till en modern publik och uppehåller sig inte vid de enskilda vinernas egenskaper eller kvalitet utan den effekt de skall skapa. Etiketterna är okonventionellt utformade med nonfigurativa symboler och kulörta färger. Varje vin ges ett eget namn, såsom "Närhet", "Tillfälle", "Flanör", "Varför inte", etc. Företagets filosofi uttrycks bl a på följande sätt: "Viña Gracias viner skall fira den ritual det innebär att leva. Våra viner är en förevändning för eller ett ackompanjemang till att helt och fullt leva ut de tillfällen som skapar våra liv."

Ursprungligen avsåg man att vinerna från Viña Gracia skulle vara fruktiga och lättdruckna med tydlig druvkaraktär. Genom förvärvet av Viña Porta skulle man komplettera sortimentet med traditionella viner med fatkaraktär. På Gracias etiketter står ursprunget mera allmänt angivet medan Portas preciserar ursprunget bättre. 

Distinktionen mellan de båda märkena har blivit mindre tydlig i de senaste årgångarna, där Gracias viner alltmer karakteriseras som mogna. Gracia producerar också ett Premium-vin, Caminante, som fått gott betyg både nationellt och på exportmarknaden.

Estates

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc 

Reserva Especial

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Pinot Noir

- Carmenère

- Chardonnay

 Reserva Superior

- Cabernet Sauvignon

- Chardonnay

Reserva Lo Mejor

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Pinot Noir

Caminante