Viña Antiyal

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår: 1996

Total export:

 - liter

Total kapacitet:
 
- liter

Areal vinodlingar:
 12 ha

Chefs-oenolog: 
 
Alvaro Espinoza

Tidigare chefs-oenolog: 
 -

Konsulterande oenolog: 
 -

Ägare: 
 
Alvaro Espinoza
 Marina Ashton

Adress huvudkontor:
 
Camino Escorial de
 Paine n° 21, Paine

Telefon huvudkontor:
 +56 - 2 - 821 42 24

Fax huvudkontor:
 -

E-mail huvudkontor:
 
marina@antiyal.com

Web-sida:
 www.antiyal.com

Svensk importör:
 
-


Antiyal betyder "Solens Söner" på mapuche-indianernas språk Mapudungun. Namnet syftar på att människan är en del av naturen och liksom vinet beroende av solen. Vin bör därför odlas i en så naturlig omgivning som möjligt. Där kommer Alvaro Espinoza in. Han är en av Chiles mest namnkunniga och begåvade oenologer och en hängiven förespråkare för ekologisk odling av vin, utan kemiska gödslings- eller bekämpningsmedel. Själv vill han gå ett steg längre och införa biodynamiska metoder vid vinodling, där naturen betraktas som ett levande väsen som står i samklang med solen, månen och hela universum.

Han är medveten om att denna uppfattning har lättare att få gehör om han kan visa att ekologiskt eller biodynamiskt odlat vin kan bli minst lika bra som vin framställt med traditionella metoder. Helst bättre förstås. Efter framgångsrika insatser som oenolog hos flera betydande vinproducenter, såsom Viña Undurraga och Domaine Oriental, kom han till Viña Carmen. Sedan han bl a skapat Carmen Gold Reserve, en föregångare till premium-vinerna i Chile, fick han fria händer att göra det ekologiskt odlade vinet Nativa. Det blev också genast en succé.

För att öka sitt oberoende ännu mer beslöt Alvaro Espinoza att göra sitt eget vin, tillsammans med hustrun Marina, i en egen anläggning. Det blev Chiles första "garage-viña" som började med att göra mindre än 5.000 flaskor om året av det enda vinet Antiyal. Det är ett blandvin av Syrah, Carmenère och Cabernet Sauvignon och druvorna kommer från de egna ekologiska odlingar i vingården El Tránsito i Paine och från familjens vingård i Isla de Maipo, båda några mil söder om Santiago.

Det först vinet av årgång 1998 höjdes till skyarna av en enig chilensk och internationell fackpress och de båda följande årgångarna fick ett minst lika positivt mottagande. Ett originellt vin med fyllig fruktighet, mjukhet och balans är det allmänna omdömet.

Framgången med detta vin har gjort Alvaro Espinoza ännu mer efterfrågad som konsulterande oenolog, nu främst inom området ekologiska viner. Tillsammans med Viña Santa Emiliana, som tidigt intresserade sig för certifiering av sina ekologiska viner ("Organic Wines"), har han skapat avskilda vingårdar på sammanlagt 300 ha där man tillämpar något som närmar sig biodynamisk odling. I mars 2003 släpptes det första reservavinet med namnet Coyam, vilket betyder "Ekarna" på Mapudungun efter namnet på vingården.

 

 

Antiyal

Kuyen

 

 

 


Alvaro Espinoza