Viña Casa Donoso

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1989

Total export år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 575.300 liter

 

Export flaskvin år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

Chefs-oenolog: 
 Alvaro Arriagada

Tidigare chefs-oenolog: 
 
Pablo Soffia

 Carolina Vásquez
 Alvaro Espinoza

Konsulterande oenolog: 
 
-

Ägare: 
 Michel Paoletti, Robert
 Wan, Louis Wan, Julien
 Siu

Adress huvudkontor:
 Av. Vitacura 2909, Of. 1101
 Las Condes, Santiago

Telefon huvudkontor:
+56 2 586 28 00   

Fax huvudkontor:
 +56 2 586 28 01

E-mail huvudkontor:
 info@casadonoso.com

Webbsida:
 www.casadonoso.c
om

Svensk importör:
 
-


Casa Donoso är de nya namnet på den viña som fram till år 2002 hette Domaine Oriental.

Egendomen La Oriental fick sitt namn av att den ligger strax öster om staden Talca i Maule-regionen. Den tillhörde sedan början av 1800-talet familjen Donoso, som före vinlusens härjningar i Frankrike hemförde vinplantor från Bordeaux och planterade 90 hektar med Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc och Sémillon. Därmed blev vingården en av de pionjärodligar som bidrog till spridningen av franska kvalitetsdruvor i Maule-dalen.

År 1989 beslöt doña Lucía Donoso att sälja alltihop till en grupp fransk-polynesiska investerare och vinintressenter. Hon hade kommit i kontakt med Michel Paoletti, en fransman som under sina resor funnit förhållandena i Chile idealiska för vinproduktion och ville förverkliga sin dröm att själv börja producera kvalitetsvin. Han samlade en grupp investerare på Tahiti, som också var vinentusiaster, och de köpte El Oriental samt ytterligare en vingård på 100 hektar, Las Casas de Vaquería, och bildade Viña Domaine Oriental.

I gruppen ingick Robert Wan, världens störste producent av svarta pärlor, hans bror Luis och Julien Siu, båda företagare i Papeete på Tahiti. De anlitade den sedermera mycket kände oenologen Alvaro Espinoza för att bygga upp en ny och modern anläggning för kvalitetsviner, med importerade rostfria ståltankar och kylaggregat. Den existerande bodegan och huvudbyggnaden i kolonial stil rustades också upp.

Efter omdisponeringar och nyplanteringar har Viña Casa Donoso, som alltså Viña Domaine Oriental nu heter, ca 150 hektar i produktion, varav nära hälften Cabernet Sauvignon med upp till 100 år gamla vinstockar, och Sauvignon Blanc med över 40-åriga plantor. Bevattning sker enligt det traditionella systemet bara två gånger om året; vid blomningen och under druvornas tillväxtfas.

Sedan några år arbetar man med att åstadkomma en  ekologisk produktion i alla led och siktar bl a på certifiering enligt normen ISO 14.000.

Casa Donosos viner har fått många utmärkelser under årens lopp. Sålunda fick man t ex guldmedalj i den främsta chilenska vintävlingen CataD'Or 2005 för de båda vinerna Carmenère Reserva 2003 och Cabernet Franc Reserva 2003.

 
Huvudkontor i kolonialstil

Reserve

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Carmenère

- Malbec

- Cabernet Franc

Special Reserve

- Clos Centenaire

Donoso 1810

- Cabernet Sauvignon/
  Carmenère

- Carmenère/
  Cabernet Sauvignon

D. Donoso