Viña Alta Cima

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
2001

Total export:

 - liter

Export flaskvin
 - liter

Areal vinodlingar:
60 ha

Plats-oenolog:
Carmen Merino 

Chefs-oenolog: 
 
Klaus Schröder

Tidigare chefs-oenolog: 
 -

Ägare: 
 
Klaus Schröder
 Katharina Hanke

Adress huvudkontor:
 
Ruta K 156 - 157, km 1,5
 Santa Rosa
 Sagrada Familia
 VII Región

Telefon huvudkontor:
 +56 - 75 - 47 10 34

Fax huvudkontor:
 +56 - 75 - 47 11 18

E-mail huvudkontor:
 info@altacima.cl 

Web-sida:
 www.altacima.cl

Svensk importör:
 
Sydamerikaviner AB
 Norrskogsvägen 33
 SE-112 64 Stockholm
 +46 8 656 19 22
 info@sydamerikaviner.com

 www.sydamerikaviner.com


Klaus Schröder är en lågmäld tysk, utexaminerad från oenolog-skolan i Geisenheim. Redan i mitten av 1960-talet blev han chefs-oenolog på Viña San Pedro. Därefter följde en rad  chefsposter hos betydelsefulla vinproducenter, bl a som winemaker hos Viña Errázuriz och från år 1989 hos Viña Santa Rita, som då var Chiles näst största vinexportör. Han har också under årens lopp varit konsult hos många företag i vinbranschen och fick utmärkelsen "Årets Oenolog" år 1996.

Redan under sin tid på Viña San Pedro började Klaus Schröder leta efter det idealiska mikroklimatet för vinodling i Chile. Efter nära tio års sökande fann han den absolut rätta platsen i Lontué-dalen, inte långt från Viña San Pedro. År 1974 köpte han, tillsammans med sin hustru Katarina Hanke, egendomen El Peumo på 127 hektar i kommunen Sagrada Familia. De började successivt plantera Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Carmenère, Petit Verdot, Chardonnay och Gewürztraminer. Vinodlingarna upptar i dag sammanlagt 62 hektar och är noggrant indelade i lotter efter druva, jordmån, höjdläge och skillnader i mikroklimat. Det ger perfekta möjligheter för den erfarne oenologen Klaus att få fram de egenskaper han vill ha hos druvorna.

Under årens lopp har druvorna sålts till andra producenter av kvalitetsvin. Först till skörden år 2001 stod den egna anläggningen för vinframställning klar att tas i bruk och den innehöll många nya utrustningsdetaljer, som Klaus funderat ut under sin långa yrkeskarriär. Bland annat finns en anordning för automatisk nepressning av "hatten", ansamlingen av skal och druvor som flyter högst upp i jäsningstankarna, utan att skada druvorna och utan att behöva använda pumpar.

Redan tidigare hade paret Schröder-Hanke döpt sitt företag till Alta Cima ("Hög bergstopp"), med anspelning på höjden av vulkaner i Anderna - av vilka några som syns från egendomen - och på målsättningen att sikta högt med kvaliteten hos vinerna. När man så presenterade årgång 2001 av sitt första vin med egen etikett fick det namnet Alta Cima 6.330, vilket syftar på höjden av en av de högsta vulkanerna i Chile, Parinacota. Tanken är att höjden på de allra högsta bergen skall reserveras för namnen på de framtida viner som enligt Klaus skall tillhöra de bästa i Chile.

Alta Cima AC 6.330 var länge det enda röda vin man producerade och det är ett blandvin av Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Syrah och Merlot. Från år 2005 började man också sälja en Chardonnay Reserva och i liten skala framställa ett Late Harvest-vin på Gewürztraminer. Nu gör man också reservavinerna Syrah, Carmenère och Merlot med beteckningen AC 4.090, som är höjden på den aktiva vulkanen Peteróa, mitt emot Alta Cimas bodega. Blandvinet AC 4.090 Cabernet Sauvignon-Carmenère Syrah 2007 lanserades av Systembolaget i det ordinarie sortimentet den 1 april 2009 och fick mycket goda omdömen av de svenska vinskribenterna.

 

Reserva AC 4.090
- Chardonnay
- Syrah

- Carmenère

- Merlot
- Blend

Premium AC 6.330
- Blend

 

 


Klaus Schröder

 

Parinacota-vulkanen 6.330 m hög