Viña Santa Rita

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1880

Total export år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda:  - liter
Totalt: 9.905.000 liter

 

Export flaskvin år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 9.896.000 liter

Chefs-oenolog: 
 
Cecilia Torres
 Andrés Ilabaca

Tidigare chefs-oenolog: 
 

Konsulterande oenolog: 
 -

Ägare: 
 Ricardo Claro V.
 (majoritetsägare)

Adress huvudkontor:
 Av. Apoquindo 3669, p. 6
 Las Condes, Santiago

Telefon huvudkontor:
+56 2 362 20 00   

Fax huvudkontor:
 +56 2 206 28 42

E-mail huvudkontor:
 info@santarita.cl

Webbsida:
 www.santarita.com

Svensk agent:
 AMKA Vinimport AB
 Upplandsgatan 91A,
 SE-113 44 Stockholm
 Tel. +46 8 51 48 49 80
 Fax +46 8 51 48 49 89
 se@amka-vin.com
 www.amka-vin.com 


I det område söder om Maipo-floden där Viña Santa Rita nu ligger började man plantera vin mot slutet av 1700-talet. Den vinkällare som Santa Rita i dag kallar Frihetskällaren byggdes omkring år 1805 av Paula Jaraquemada. Enligt sägnen skulle doña Paula vid ett tillfälle ha låtit Chiles nationalhjälte Bernardo O'Higgins använda källaren som gömställe för 120 av sina soldater under befrielsekriget mot Spanien 1810 - 1818. Denna händelse ligger till grund för namnet 120 på Santa Ritas mest sålda viner.

År 1880 grundades Viña Santa Rita av den inflytelserike politikern och finansmannen Domingo Fernández Concha. Han åkte personligen till Frankrike för att köpa ädla druvplantor och utrustning för att göra Chiles bästa vin med hjälp av franska oenologer. Det kom att bli en mönsteranläggning med en huvudbyggnad i kolonial stil, en park på 35 hektar och en egen kyrka. Redan 1895 exporterade man vin till Europa och USA av en kvalitet som var betydligt högre än den traditionellt chilenska.

Näste ägare till Viña Santa Rita var grundarens svärson Vicente García-Huidobro. Han hade den spanska adelstiteln Kunglig Markis, Marqués de Casa Real, vilken fortfarande används i namnet på Santa Ritas toppviner. Under många årtionden därefter var Santa Rita en av de främsta företrädarna för de traditionella chilenska tillverkarna av kvalitetsviner.

Exakt hundra år efter tillkomsten köptes 50 % av Viña Santa Rita av en grupp chilenska investerare med advokaten och finansmannen Ricardo Claro i spetsen, och år 1988 förvärvade denne resterande 50 %. En period med omfattande modernisering och expansion inleddes, med en fördubbling av arealen vingårdar till dagens 2.000 hektar, installation av rostfria ståltankar och inköp av 7.000 fat av fransk och amerikansk ek.

I dag har Viña Santa Rita 700 hektar vingårdar i Maipo-dalen, i första hand koncentrerade kring huvudbyggnaden med sin park i Alto Jahuel. Här odlas främst Cabernet Sauvignon, eftersom jordmån och klimat är idealiska för denna druva just här. I Casablanca-dalen har man 120 hektar, där de bästa Chardonnay-vinerna produceras, men här odlas också Sauvignon Blanc, Merlot och Pinot Noir. En ny anläggning för vintillverkning har byggts i Palmilla i Colchagua-dalen, i anslutning till vingårdar på 260 hektar med Cabernet Sauvignon och Merlot. Resterande odlingar ligger i Lontué i Curicó-dalen och i Maule-dalen.

Under årens lopp har Santa Rita fått åtskilliga utmärkelser för sina viner, framför allt för vinerna i serien Casa Real. Redan år 1987 blev emellertid deras Medalla Real Cabernet Sauvignon 1984 utnämnd till världens bästa Cabernet Sauvignon i den Vinolympiad som anordnades av den franska tidskriften Gault-Millau.

Ricardo Claro äger sedan mitten av 1980-talet Viña Carmen och sedan 1995 också 40 % av Viña Los Vascos. År 2001 förvärvade han Viña Terra Andina av Pernod Ricard.

120

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Carmenère

- Cabernet Sauvignon
  Rosé

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc 

Reserva

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Carmenère

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc

Medalla Real

- Cabernet Sauvignon

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc

Floresta

- Cabernet Sauvignon

- Merlot-Cabernet
  Sauvignon

- Cabernet Sauvignon-
  Merlot

- Petite Sirah-Merlot-
  Cabernet Sauvignon

- Syrah-Merlot

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc

Casa Real

Late Harvest

Triple C

Oenologerna Cecilia Torres och Andrés Ilabaca