Viña Terra Andina

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1995

Total export år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

 

Export flaskvin år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

Chefs-oenolog: 
 
Stefano Gandolini

Tidigare chefs-oenolog: 
 
Adriana Ceron

Konsulterande oenolog: 
 
-

Ägare: 
 Ricardo Claro-gruppen
 (Viña Santa Rita, m fl)

Adress huvudkontor:
 Av. Apoquindo 3669, p. 6
 Las Condes, Santiago

Telefon huvudkontor:
+56 2 362 21 22   

Fax huvudkontor:
 +56 2 263 15 99

E-mail huvudkontor:
 info@terraandina.cl  

Webbsida:
 www.terraandina.com

Svensk agent:
 AMKA Vinimport AB
 Upplandsgatan 91A,
 SE-113 44 Stockholm
 Tel. +46 8 51 48 49 80
 Fax +46 8 51 48 49 89
 se@amka-vin.com
 www.amka-vin.com 


Den multinationella företaget Pernod-Ricard, en av världens största distributörer av vin, sprit och livsmedel, ägnar sig bl a åt att köpa eller starta nya viñas i olika länder. Ansvarig för denna verksamhet under 1990-talet var den australiske oenologen Robin Day, tidigare wine-maker på Jacobs Creek. Han hade framgångsrikt skapat nya vinproducerande firmor i bl a Argentina, Australien, Californien, Ungern och Sydafrika. År 1995 kom han till Chile och bildade företaget Viña Terra Andina, som skulle producera premium-viner åt moderföretaget.

Man valde att inte köpa mark eller vinodlingar och inte heller en egen produktionsanläggning. I stället utnyttjade man befintlig överkapacitet i Chile och skrev kontrakt med leverantörer av kvalitetsdruvor och företag som kunde framställa deras vin. Flera sådana avtal om vinifiering slöts, men en nyckelroll spelade Cooperativa Agrícola Vitivinícola de Curicó (Viña Los Robles), som inte bara jäste vin åt Viña Terra Andina utan också svarade för lagring, blandning, buteljering och etikettering.

Druvorna kom från ett stort antal odlare i alla de chilenska vinregionerna. Robin Day hade lärt sig att göra utomordentliga viner av Sémillon i Australien och Bordeaux, och Viña Terra Andina satsade på denna i Chile förbisedda druva som en komplettering och ett alternativ till Sauvignon Blanc. Genom att noga instruera de kontrakterade odlarna lyckades man få fram ett vin som vann åtskilliga internationella priser. År 1997 lanserade man framgångsrikt ett vin av Cabernet Sauvignon vars gamla druvor uteslutande kom från en vingård man hittat i Requínoa i Cachapoal-dalen.

Efter sex år i Chile sålde Pernod-Ricard sin skapelse Viña Terra Andina till Ricardo Claro-gruppen, som bl a äger Viña Santa Rita och Viña Carmen. Det ursprungliga konceptet har nu förändrats i och med att de nya ägarna byggde en helt ny produktionsanläggning för Terra Andina-vinerna i Quinta de Tilcoco i Rapel-dalen, vilken stod klar till skörden år 2002. Inriktningen på kvalitetsviner kvarstår och samarbete sker med Pernod-Ricard vid den internationella distributionen av vinerna.

Vid International Wine Challenge 2002 i Japan fick Terra Andina en guldmedalj, en silvermedalj och tre hedersomnämnande för sina viner.

 

Alto de Terra Andina

- Cabernet Sauvignon

- Chardonnay

Terra Andina Premium

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Carmenère

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc

Terra Andina Selection

- Cabernet/Merlot

- Sémillon

- Sémillon/Chardonnay

 

 

Oenolog Stefano Gandolini