Viña Los Robles

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1939

Total export år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 3.832.000 liter

 

Export flaskvin år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

Chefs-oenolog: 
 
Paula Bottero

Tidigare chefs-oenolog: 
 
Jorge Fuenzalida O'
 
Roberto Carranca S.

Konsulterande oenolog: 
 
-

Ägare: 
 Cooperativa Agrícola
 Vitivinícola de Curicó
 (COVICO)

Adress huvudkontor:
 Balmaceda 565
 Casilla 8-D
 Curicó

Telefon huvudkontor:
+56 75 310 047   

Fax huvudkontor:
 +56 75 310 345

E-mail huvudkontor:
 vinoslosrobles@losrobles.cl 

Webbsida:
 www.losrobles.cl

Svensk importör:
 Opifex Wines
 Box 26,
 SE-130 37 Stavsnäs
 Tel. +46 70 983 73 22
 Fax +46 73 711 73 22
 cecilia.oldne@opifex.se
 www.opifexwines.se


År 1939 drabbades Curicó-dalen av en ovanligt kraftig jordbävning. De flesta byggnader med utrustning för vinframställning blev svårt skadade eller helt förstörda. Cirka hundra drabbade vinodlare slog sig då samman i ett kooperativ, i syfte att bygga en gemensam, jordbävningssäker produktionsanläggning. Det kommersiella namnet för verksamheten blev Viña Los Robles.

För de anslutna medlemmarna innebar bildandet av kooperativet flera fördelar. De fick tillgång till en modern anläggning med utrustning för pressning, kontrollerad jäsning och lagring samt eget laboratorium. Kooperativet tillhandahöll teknisk rådgivning till medlemmarna om skötsel av vinplantor och alla kunde köpa maskiner, gödselmedel mm till fördelaktiga priser. Slutligen fick medlemmarna tillgång till en egen försäljningsorganisation.

Det är inte lätt att göra kvalitetsviner om man är skyldig att ta emot alla druvor som levereras från ett hundratal befintliga vingårdar. Genom ett tålmodigt utbildningsarbete på fältet har Viña Los Robles lyckats höja kvaliteten hos medlemmarnas druvor i en sådan grad att många av vinerna i dag är internationellt konkurrenskraftiga. Till detta bidrar också de investeringar i rostfria ståltankar, ekfat och annan modern utrustning, som gjordes i slutet av 1990-talet. 

I dag har kooperativet 67 medlemmar med sammanlagt över 700 hektar vingårdar i ett stort område i Curicó-dalen. Man tar emot ca 10 miljoner kg egna druvor om året och kan lagra 20 miljoner liter vin i rostfria ståltankar och i betongtankar. Hemmamarknaden för bordsviner är förhållandevis stor, men ändå svarar exporten för 60 procent av intäkterna. Man satsar i första hand på att sälja sina viner under eget namn, men buteljerar också viner med bl a de engelska varuhuskedjan Sainsbury's etiketter. Namnet F.J. Correa Errázuriz på några av de bästa vinerna köpte man år 1990 av en viña som hade funnits sedan 1875.

Några av medlemmarna nyplanterar vin så att kooperativets sammanlagda areal växer och nya druvor introduceras. De senaste åren har Viña Los Robles bl a haft framgång med viner av Carmenère och Syrah, och man har också vågat sig på att göra Reserva-viner av druvan Sauvignonasse (Sauvignon Vert), som brukar anses underlägsen Sauvignon Blanc. Vid Vinalies i Paris 2001 fick man en silvermedalj för sin Carmenère 2000. Samma år vann Viña Los Robles guldmedalj vid the International Wine and Spirit Competition i London med sin Barrel Selection Cabernet Sauvignon 1998.


Område för kooperativet Viña Los Robles vingårdar

Gran Roble

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc 

- Rosé

Santa Bernardita

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc

Excelencia

- Cabernet Sauvignon

- Sauvignon Blanc

Reserva

- Barrel Selection
  Cabernet Sauvignon

- Los Robles Carmenère

Reserva Privada

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Chardonnay

- Sauvignon Vert

F.J. Correa Errazuriz

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc