Viña Valdivieso

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1879

Total export år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 4.985.000 liter

 

Export flaskvin år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 4.188.000 liter

Chefs-oenolog: 
 
Stilla viner:
 
Brett Jackson
 Mousserande viner:
 
Eugenio Gómez

Tidigare chefs-oenologer: 
 
Stilla viner:
 
Philippe Debrus
 (1995-2001)
 Mousserande viner:
 
Eugenio Gómez

Konsulterande oenolog: 
 -

Ägare: 
 Familjen Mitjans

Adress huvudkontor:
 Juan Mitjans 200,
 Macul, Santiago

Telefon huvudkontor:
+56 2 381 92 00   

Fax huvudkontor:
 +56 2 238 23 83

E-mail huvudkontor:
info@valdiviesovineyard.com

Webbsida:
 www.valdiviesovineyard.com

Svensk agent:
 Nigab AB
 Box 10296, Energigatan 11
 S-434 37 Kungsbacka
 Tel. +46 300 180 20
 Fax +46 300 121 53
 info@nigab.se
 www.nigab.se 

 


Alberto Valdivieso hade levt livets glada dagar i Paris och lärt sig uppskatta god fransk champagne. Åter i Santiago började den unge aristokraten fråga sig varför man inte skulle kunna framställa lika god champagne i Chile som i Frankrike. Denna tanke förvandlade Alberto från sorglös livsnjutare till en hårt arbetande företagare. Han reste till Champagne för att lära sig tekniken och skaffa kontakter med franska oenologer som han kunde anlita som rådgivare. Efter hemkomsten köpte han år 1879 mark utanför Santiago, där han planterade Chardonnay och Pinot Noir, som han låtit importera från Frankrike. Enligt tidens sed döpte han vingården till Santa Elena efter sin hustru.

Familjen Valdivieso hade redan en anläggning i Santiagos utkanter där man framställde vin med dåtidens traditionella metoder för den lokala marknaden. Alberto lät bygga underjordiska källare för lagring och installera nödvändig utrustning för champagneproduktion med hjälp av franska ingenjörer.

År 1887 inträffade triumfens ögonblick, då Alberto efter elva års hårt arbete kunde öppna sin första flaska Brut, framställd med "méthode champenois" enligt alla konstens regler. Succén blev omedelbar och snart fanns Valdiviesos champagne på alla bättre restauranger, på ministerier, ambassader och i presidentpalatset. Exporten ökade snabbt, och snart var Valdivieso Latinamerikas största producent och exportör av mousserande viner.

Likväl blev det en hel del Chardonnay-druvor över från vingården och av dessa gjorde man ett stilla vin för husbehov. Snart spred sig ryktet om de utomordentliga viner som serverades vid middagar hos familjen Valdivieso, och med denna efterfrågan som grund började man producera både vita och röda kvalitetsviner i början av 1900-talet.

Framgångarna fortsatte under de följande årtiondena, men efter Albertos död 1935 fanns det ingen i familjen som hade hans drivkraft och intresse av att utveckla företaget vidare. År 1950 övertogs Viña Valdivieso av familjeföretaget Mitjans, som sedan början av seklet var känt för sina likörer och destillerade drycker av alla slag. De nya ägarna behöll namnet Valdivieso på både de mousserande och stilla vinerna och planterade 120 hektar Chardonnay, Cabernet Sauvignon och Merlot i kommunen Sagrada Familia i Curicó-dalen, nära Lontué, där man förvärvat en anläggning för vinframställning. Ända till i dag har man behållit den ursprungliga uppdelningen att producera de mousserande vinerna i Santiago och de stilla i Lontué. I Santiago framställer man nu mousserande viner också med den s k Charmat-metoden, där den andra jäsningen sker i rostfria ståltankar i stället för i buteljerna. 

Under 1990-talet gjorde familjen Mitjans stora investeringar i de båda produktionsanläggningarna, särskilt i Lontué, och anlitade framstående oenologer som avsevärt höjt kvaliteten på de stilla vinerna. Där har man nu mer än 7.000 fat av fransk och amerikansk ek och en toppmodern anläggning, med bl a utrustning för snabb stabilisering av de vita vinerna före buteljering genom nedkylning till -4º under endast 15 minuter.

Totalt har Viña Valdivieso 200 hektar egna vinodlingar i Curicó-dalen, vilka täcker ca 30 % av behovet av druvor. Resten köps av utomstående odlare på kontrakt med 5 - 15 års löptid, vilket ger företaget möjlighet att påverka utfall och kvalitet.

 

Varietal

- Cabernet Sauvignon
- Merlot
- Malbec
- Cabernet Sauvignon
 Rosé

- Chardonnay
- Sauvignon Blanc

Reserva

- Cabernet Sauvignon
- Pinot Noir
- Shiraz
- Chardonnay
- Viognier

Single Vineyard

- Cabernet Sauvignon
- Cabernet Franc
- Merlot
- Malbec

Premium

- Caballo Loco

Mousserande:

Charmat

- Brut
- Demi Sec
- Merlot
- Rosé
-
Moscato

Champenoise

- Merlot Brut
- Brut
- Grand Brut
- Extra Brut
- Brut Nature

 

 

 


 Chefs-oenologen Brett Jackson