Viñedos Sutil

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1990

Total export år 2005:

Vita/rosé: -liter
Röda: - liter
Totalt: 1.620.000 liter

 

Export flaskvin år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

Chefs-oenolog: 
 Diego García de la Huerta
 Sutil

Tidigare chefs-oenolog: 
 -

Konsulterande oenolog: 
 Mario Geisse

Ägare: 
 Juan Sutil Servoin,
 Diego García de la Huerta
 
Izquierdo

Adress huvudkontor:
 Av. 11 de Septiembre 1860,
 of. 92, Providencia,
 Santiago

Telefon huvudkontor:
+56 - 2 - 362 19 29 

Fax huvudkontor:
 +56 - 2 - 252 05 27

E-mail huvudkontor:
 
sutil-wines@empresas-sutil.cl

Web-sida:
 www.vinedossutil.com

Svensk agent:
 
Granquist Vinagentur
 Gamla Torget 6
 SE- 522 31 Tidaholm
 Tel. +46 502 148 88
 Fax +46 502 158 88
 info@granqvist-vin.se
 www.granqvist-vin.se


Juan Sutil är sedan mer än 20 år stor lokal och internationell mäklare av jordbruksprodukter och jordbruksfastigheter. Genom sin goda kontakt med marknaden märkte han att efterfrågan på vingårdar ökade kraftigt efter återgången till civilt styre i Chile år 1989. Därför började han år 1990 att tillsammans med svågern Diego García de la Huerta plantera vin på 250 hektar som de köpt nära Peralillo i yttre Colchagua-dalen. De satsade i första hand på de vanligaste röda varianterna (Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Carmenère, Pinot Noir, Cabernet Franc) och planterade bara 10 % Chardonnay och Sauvignon Blanc.

Från 1993 sålde Viñedos Sutil druvor till flera av de stora vinproducenterna i område.  När kvaliteten på de egna druvorna och priserna på exportviner ökade mot slutet av 1990-talet beslöt man att bygga en egen produktionsanläggning. Oenolog blev Diego García de la Huertas son Diego Jr, som varit elev hos Chiles vinguru Alejandro Hernández och praktiserat hos Roberto Mondavi i Kalifornien. Till en början sålde man bulkvin men beslöt snart att också profilera Viña Sutil som ett familjeföretag. Årgången 2000 blev den första man presenterade under eget namn med egen etikett.

Som framgångsrik exportmäklare visste Juan Sutil att varumärket är minst lika viktigt som vinets kvalitet på den internationella marknaden. Eftersom Chile i utlandet starkt förknippas med sina båda nobelpristagare i litteratur, Pablo Neruda och Gabriela Mistral, kallar han sina reservaviner för Poetas. Viña Sutil har också tagit fram ett premiumvin med namnet Acrux, som är den ljusstarkaste stjärnan i Södra Korset. Det är ett blandvin på Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah och Carmenère. De första 8.000 buteljerna släpptes i mitten av år 2004.

År 2000 köpte Juan Sutil aktiemajoriteten i försäljningsbolaget Top Wine, som exporterar viner från olika chilenska tillverkare till  omkring 30 länder. Vid årsskiftet 2002/03 hade man sju viner i Systembolagets sortiment. Under år 2002 har Top Wine också köpt in sig i Viña La Playa, som är ett dotterbolag till företaget Cabernet Corporation i Kalifornien, bildat år 1980 av den dansk-amerikanske affärsmannen Søren Axelsen. Tidigare hade Viña La Playa gjort viner hos olika chilenska producenter under ledning av sin flygande winemaker Scott Peterson. I fortsättningen skall vinerna dock framställas i Viñedos Sutils anläggning, liksom flera andra viner i Top Wines sortiment. Även Viña La Playa har haft flera viner i  Systembolagets sortiment.

Viñedo Sutil kan i dag tillverka omkring 5 miljoner liter om året i sin anläggning och har en total lagringskapacitet på över 7 miljoner liter i rostfria ståltankar. Man avser nu att successivt höja kvaliteten på de producerade vinerna, i första hand de som säljs under namnet Viñedos Sutil. Som ett led i kvalitetshöjningen har man skaffat 200 ha mycket mager mark i Cauquenes, 30 mil längre söderut, och hittills planterat 53 ha vingårdar med varianter som skall användas i framtida assemblage-viner av hög kvalitet.

 
Viñedo Sutils odlingar i Peralillo

Varietal

- Cabernet  Sauvignon

- Merlot

- Syrah

- Carmenère

- Rosé

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc

Poet Line

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Carmenère

Acrux

 

 

 


Juan Sutil med hustru Isabel samt svågern Diego García de la Huerta med sonen Diego Jr.