Viña Quebrada de Macul

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1996

Total export år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: 71.300 liter
Totalt: 71.300 liter

 

Export flaskvin år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

Platsoenolog: 
 
Ana Salomó L.

Tidigare chefs-oenolog: 
 
Ignacio Recabarren

Konsulterande oenologer: 
 
Patrick Valette
 Pascal Marty
 Jean Pascal Lacaze

Ägare: 
 Ricardo Peña 
 Isabel Lezaeta
 David Williams

Adress huvudkontor:
 Consistorial 5900
 Peñalolén, Santiago

Telefon huvudkontor:
+56 2 298 23 74   

Fax huvudkontor:
 +56 2 284 82 71

E-mail huvudkontor:
 isabellezaeta@terra.cl
 anasalomo@tutopia.com
 

Webbsida:
 -

Svensk agent:
 -


Ignacio Recabarren är otvivelaktigt en av Chiles främsta oenologer. Han skapade Viña Casablancas framgångar med sina vita viner från dalen med samma namn och han har placerat Viña Concha y Toros linjer Trio och Terrunyo på den internationella vinkartan. Dessutom ligger han som konsult bakom åtskilliga av de toppviner som Chiles främsta vinodlare presenterat under årens lopp. Han hade länge drömt om att få göra sitt eget "terroir"-vin av absolut världsklass när möjligheten dök upp år 1990.

Som köpare av druvor i de företag där han var konsult hade han kommit i kontakt med bröderna Ricardo och Jorge Peña som ägde vingården Clos Quebrada de Macul på sluttningarna öster om Santiago. De hade planterat Cabernet Sauvignon på sitt 35 hektar stora markområde år 1970 och märkte så småningom att kvaliteten på deras druvor måste vara hög, eftersom de var eftersökta och betalades bra. I samtal med Ignacio Recabarren kom de gemensamt fram till att förutsättningarna var goda för att göra ett eget toppvin. 

Man kom överens om att ingå en allians i syfte att producera ett eget vin, och Ricardo Peña var beredd att bekosta erforderlig utrustning för vintillverkning. De administrativa och ekonomiska problem som så småningom uppstod gjorde att man inbjöd en gemensam bekant, New York-advokaten David Williams, att ingå som delägare i den nybildade Viña Quebrada de Macul.

Ignacio Recabarren delade in vingården i 15 block efter jordmån och läge i höjdled på sluttningarna. Druvorna handplockas i flera omgångar från varje block, tidigt på morgonen medan temperaturen ännu är låg. Skörden kan därför pågå i flera veckor i denna relativt lilla vingård. Avkastningen är extremt låg, omkring 30 hektoliter per hektar. Alkoholjäsningen sker i rostfria ståltankar och vinet tappas sedan med självfall på fat av fransk ek för malolaktisk jäsning och lagring, i syfte att minska behovet av pumpning och därmed få en skonsammare hantering. 

Domus Aurea Cabernet Sauvignon 1996, som var det första vinet som lanserades, blev genast utnämnt till Chiles bästa vin och en milstolpe i den chilenska vinproduktionen. De internationella omdömena blev också översvallande. Senare årgångar har varit av jämförbar kvalitet, men har inte blivit lika uppmärksammade på grund av att överraskningsmomentet försvunnit och konkurrensen hårdnat från det ökande antalet chilenska s k Premium-viner. Nu marknadsförs också två linjer med kortare lagringstider och lägre priser från Viña Quebrada de Macul.

Efter avslutad skörd år 2002 meddelade Ignacio Recabarren överraskande att han skulle lämna Viña Quebrada de Macul, både som oenolog och delägare. I hans ställe har Patrick Valette från Viña El Principal och Pascal Marti från Viña Almaviva inträtt som konsulterande oenologer och man har anlitat ytterligare en konsulterande fransk oenolog vid namn Jean Pascal Lacaze.Bodegan ligger mitt i vinfälten.

Alba

Stella Aurea

Domus Aurea

 

 


Plats-oenologen Ana Salomó