Viña MontGras

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER

Etableringsår: 1992

Total export år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 3.103.000 liter

 

Export flaskvin år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 3.063.000 liter

 

Chefs-oenolog:

 Santiago Margozzini

Tidigare chefs-oenologer:
 
Sven Bruchfeld
 
Hernán Gras

Konsulterande oenolog:

 Paul Hobbs

Ägare: 
 Hernán Gras
 Eduardo Gras
 Cristián Hartwig

Adress huvudkontor:

 Av. Eliodoro Yañez 2962,
 p.4,
 Providencia, Santiago

Telefon huvudkontor:

 +56 2 520 43 55 

Fax huvudkontor:

 +56 2 520 43 54

E-mail huvudkontor:
 
info@montgras.cl

Webbsida:
 www.montgras.cl

Svensk agent:
 
Vinovum/VinUnic
 
Jungfrugatan 35,
 SE-114 44 Stockholm
 Tel. +46 8 660 84 15
 Fax +46 8 660 84 53
 info@vinunic.se
 www.vinunic.se


Bröderna Hernán och Eduardo Gras kommer från en  familj av vinhandlare som invandrade från det spanska Katalonien år 1900. Fadern följde familjetraditionen och handlade med vin i södra Chile. Den yngste sonen  Hernán utbildade sig till oenolog i Santiago och fördjupade sina studier i Bordeaux och Californien, bl a inom området malolaktisk jäsning. Efter en period som forskare inom vinområdet i Chile flyttade han med sin familj till Kanada år 1974, där han verkade i 20 år, bl a som  wine-maker och så småningom verkställande direktör i  Kanadas största vinfirma, Bright Wines.

Som driftig katalan ville han med tiden använda sina gedigna kunskaper till att producera eget vin. Från Kanada började han planera tillkomsten av Viña MontGras, tillsammans med brodern Eduardo och Cristián Hartwig, vars släkt producerade vin i närheten av Santa Cruz i Colchagua-dalen (se Viña Bisquertt och Viña Santa Laura). År 1992 köpte de 435 hektar mark i Palmilla, väster om  Santa Cruz, och året därpå planterades de första 50 hektaren med Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay och Sauvignon Blanc. Redan i februari 1994 stod en toppmodern produktionsanläggning klar att ta emot sin första skörd.

Oenologen Hernan Gras visade genast vad han lärt sig. MontGras Cabernet Sauvignon Reserva 1994 utsågs till Årets Vin 1995 av den prestigefyllda chilenska vinguiden Guía de Vinos de Chile. Målsättningen var redan från början att producera toppviner för export, och den moderna produktionsanläggningen tillsammans med de egna kunskaperna var ett par nödvändiga förutsättningar. Därtill planterade man successivt nya druvsorter, såsom Carmenère, Malbec, Syrah, Cabernet Franc, Zinfandel, Pinot Noir och Sémillon, så att man i dag har ca 250 hektar planterade. Slutligen började Viña MontGras tillämpa en av de stora nymodigheterna i  Chile: Man planterade vin på sluttningar.

För att minska avkastningen per hektar, och därmed höja kvaliteten på det färdiga vinet, bör tillgången på vatten begränsas. I odlingarna på de sedimentära jordarterna i Colchagua-dalen kan vinplantornas rötter söka sig tiotals meter djupt efter grundvatten. På omgivande kullar måste de under den torra årstiden nöja sig med den kontrollerade tilldelningen via konstbevattning. För att kunna framställa absoluta toppviner har Viña MontGras därför gjort stora investeringar  i droppbevattnade vinodlingar på kullen Ninquén och uppkallat sin linje med kvalitetsviner därifrån efter kullen. Hittills har 83 hektar planterats och på sikt skall man plantera sammanlagt 200 hektar på sluttningarna och toppen av Ninquén-kullen.

Viña MontGras har lyckats väl i sin målsättning att producera exportviner av hög kvalitet. Man exporterar i dag 98 % av den årliga produktionen och har goda förutsättningar att successivt öka produktionen upp till anläggningens maximala kapacitet på 6,3 miljoner liter.


Ny byggnad på MontGras för besökare, även från Sverige

Estate

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc

Reserva

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Carmenère

- Malbec

- Chardonnay

Ninquén

- Cabernet Sauvignon

- Merlot
- Cabernet/Merlot

- Chardonnay

- Premium Chilean Red Wine

Quatro
 

Vy över Ninquén-kullen

 


Santiago Margozzini är åter chefsoenolog på MontGras

 


...efter ett gästspel av Sven Bruchfeld

 


Provsmakning på MontGras med Gunnar Stahre, Santiago Margozzini och marknadschef Andrea Ilabaca