Viña Huelquén

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1992

PTotal export år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 71.800 liter

 

Export flaskvin år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

Chefs-oenolog: 
 
Gregorio Ferrada B.

Tidigare chefs-oenolog: 
 -

Konsulterande oenolog: 
 
Mario Geisse

Ägare: 
 Francisco Ravenna Z. 50 %,
 Sergio Gajardo och Victor
 Pinto 50 %

Adress huvudkontor:
 
Joaquín Rodriguez 7267,
 Macul, Santiago.

Telefon huvudkontor:
 +56 - 2 - 283 15 21

Fax huvudkontor:
 +56 - 2 - 283 25 24

E-mail huvudkontor:
 vhuelquen@ia.cl  

Web-sida:
 www.huelquen.com/home.html 

Svensk importör:
 
-


Vid foten av Andernas utlöpare, ett par mil söder om Maipo-floden ligger orten Huelquén. Denna del av Maipo-dalen, där Viña Carmen, Viña Santa Rita och många andra namnkunniga viñas ligger, är ett av de områden som producerar de bästa Cabernet Sauvignon-vinerna i Chile. Här bildade Francisco Ravenna år 1992 Viña Huelquén tillsammans med sin gamle kompanjon Sergio Gajardo och den spanske oenologen Victor Pinto, med examen från Bordeaux. Francisco Ravennas far Pietro hade år 1951 kommit till Chile från Italien och slagit sig ned i Maipo-dalen där han började odla Cabernet Sauvignon-druvor och göra kvalitetsdruvor.

I dag äger Viña Huelquén 150 hektar vingårdar, i huvudsak planterade med kloner av Cabernet Sauvignon som förts till Maipo-dalen från Frankrike för mer än 100 år sedan och som successivt förädlats och anpassats till odlingsområdet. En mindre del på några hektar är också planterad med Merlot, i huvudsak för att kunna åstadkomma mer komplexa blandviner.

Vinplantorna är låga på klassiskt fransk manér, vilket ger god solexponering och underlättar den manuella beskärningen och avlövningen under växtsäsongen. Vingårdarnas skyddade läge ger höga dagstemperaturer på dagarna och på natten rinner den kalla luften från Andernas höjder ned över odlingarna. Det fördröjer druvornas mognad och höjer halten av polyfenoler i druvsaften, vilket ger koncentrerade, smakrika viner.

År 1998 byggde Viña Huelquén en ny och modern anläggning för vinframställning med en total kapacitet på 3 miljoner liter i rostfria ståltankar med automatisk temperaturkontroll. Till helt övervägande del inriktar man sig på att framställa högklassiga viner av Cabernet Sauvignon.

I viss mån tycks man ha lyckats. År 2003 har man fått silvermedalj både vid Concours Mondiale Bruxelles och Vinalies Internationales för sin Cabernet Sauvignon Reserva 2001.

Sedan några år utvecklar Viña Huelquén ett organiskt vin i en vingård på 51 hektar. 

 

 

Varietal

- Cabernet  Sauvignon

- Merlot

- Chardonnay

Reserva

- Cabernet Sauvignon