Viña Domaine Rabat

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1930

Total export år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

 

Export flaskvin år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: -liter

Chefs-oenolog: 
 
Alejandro Cárdenas

Tidigare chefs-oenolog: 
 -

Konsulterande oenolog: 
 -

Ägare: 
 Familjen Rabat
 (José Rabat Gorchs)

Adress huvudkontor:
 
Av. Vicuña Mackenna 2289
 San Joaquín, Santiago

Telefon huvudkontor:
 +56 - 2 - 750 40 00

Fax huvudkontor:
 +56 -2 - 740 40 40

E-mail huvudkontor:
 
info@rabat.cl  

Web-sida:
 www.rabat.cl

Svensk agent:
 
-


Familjen Rabat har på egen hand bildat ett av Chiles största och rikaste företagskonglomerat, genom en kombination av tur och skicklighet. Alltihopa började när Antonio Rabat Comella och hans hustru Carolina Gorchs, som på 1920-talet kommit till Chile från Katalonien i Spanien, köpte vingården Santa Adela utanför Santiago i början av 1930-talet. Den låg någon mil öster om staden i ett område som heter Santa María, vid foten av den 1650 meter höga kullen Manquehue
.

Här odlade familjen vin för den lokala marknaden under många år tills man upptäckte att det fanns Santiagobor som ville flytta ut från staden och bosätta sig i området. Familjen Rabat styckade successivt av tomter och när efterfrågan steg allt mer bildade sonen José år 1979 Fastighetsbolaget Manquehue och upprättade en stadsplan för hela det område som upptogs av vingårdarna. Han inriktade sig på en välbeställd kundkrets och för att kunna erbjuda all service åt köparna även på denna avlägsna plats bildade man i rask takt Telefonbolaget Manquehue och Vattenbolaget Manquehue. När den fashionabla stadsdelen Santa María de Manquehue så småningom blev fullbyggd och växte ihop med den expanderande staden Santiago startade José Rabat med hjälp av sina åtta barn nya exploateringsprojekt så att familjen i dag har tillgångar på omkring 500 miljoner USD.

Viña Manquehue, som det vintillverkande företaget hette redan från början, skaffade också nya vingårdar i Maipo-dalen och i Colchagua-dalen, bl a i området Apalta nära Santa Cruz. Den gamla anläggningen för vintillverkning, bredvid Viña Valdiviesos fabrik för mousserande viner i södra Santiago, kompletterades med en modern anläggning. Den ligger i Pirque, söder om Maipo-floden, och har en total kapacitet på 6 miljoner liter.

Sedan länge hade familjeföretaget producerat mousserande vin under märket Rabat. Mot slutet av 1990-talet genomförde man en märkesseparering så att mousserande vin och kvalitetsviner skall framställas och marknadsföras av Viña Domaine Rabat och övriga bordsviner av Viña Manquehue. Redan år 1994 hade José Rabat ingått en allians med den franska firman Marnier-Lapostolle och gemensamt bildat Viña Casa Lapostolle, där familjen Rabat äger 49 %. Dessutom bildade José Rabat år 2000 ett särskilt företag som uteslutande skall tillverka Reserva-viner i begränsade kvantiteter och på sikt också Premium-viner. Företaget fick namnet Viñedos Casal de Gorchs som en hyllning till José Rabats mor Carolina Gorchs och vad hon betytt för den katalanska familjens framgångsrika etablering i Chile.

 

Domaine Rabat

- Cabernet  Sauvignon

- Carmenère

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc