Viña Casas del Bosque

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1993

Total export år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 270.900 liter

 

Export flaskvin år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

Chefs-oenolog: 
 
Felipe García

Tidigare chefs-oenologer:
 
Vicente Johnson 
 
Camilo Viani

Konsulterande oenolog: 
 
David Morrison

Ägare: 
 Juán Cúneo

Adress huvudkontor:
 Av. Alonso de Córdova
 5151, Of. 1501
 Las Condes, Santiago

Telefon huvudkontor:
+56 2 480 69 00   

Fax huvudkontor:
 +56 2 378 54 95

E-mail huvudkontor:
 info_cdb@
 casasdelbosque.cl

Webbsida:
 www.casasdelbosque.cl 

Svensk agent:
 World Beer Trading
 Skeppargatan 24
 SE-114 52 Stockholm
 Tel. +46 8 653 70 10
 Fax +46 8 653 19 38 


Många av de italienska invandrare med vinodlarbakgrund som kom till Chile i början av 1900-talet skaffade vingårdar och är nu kända vinproducenter. De som ägnade sig åt annan verksamhet i Chile drömde i flera generationer om att en dag kunna återknyta kontakten med förfädernas verksamhet. Juan Cúneo är ättling till invandrare från Ligurien och det har gått bra för honom i Chile. Han är delägare i landets största varuhuskedja Falabella och i den största banken, har intressen inom hästsport m m. 

Redan som barn drömde han om att skaffa en vingård och i början av 1990-talet var tiden mogen. Tillsammans med sin dotter köpte Juan Cúneo ett större markområde i Casablancadalen år 1993. De planterade 65 hektar Chardonnay och Sauvignon Blanc och bildade företaget Viña Casas del Bosque ("Husen i skogen"). Sedan dess har man planterat ytterligare 75 hektar med Merlot, Carmenère, Syrah och Pinot Noir, och dessutom köpt en vingård på 13 hektar i Rapel-dalen med 35-åriga plantor av Cabernet Sauvignon.

Syftet var redan från början att producera "boutique"-viner av hög kvalitet för export. De första årens druvskördar såldes till andra producenter och 1998 gjorde man sitt första egna vin. Året därpå byggde Viña Casas del Bosque en egen modern produktionsanläggning nära staden Casablanca, i vilken man har ambitionen att framställa "Chiles bästa exportviner". För att kunna uppnå detta har man en egen plantskola för de egna vinplantorna och avkastningen begränsas strikt till högst 10.000 kg/hektar för de gröna druvorna och ned till 5.000 kg/hektar för Carmenère och Syrah.

Alltsedan starten har Viña Casas del Bosque anlitat den australiske oenologen David Morrison som konsult. Han är utbildad och bor i Frankrike men är ansvarig för kvaliteten på vinerna. Hans inflytande märks bl a genom att man installerat en roterande horisontell tank för macerationen, av den typ som är vanlig i Australien.

Viña Casas del Bosque har haft betydande internationella framgångar med sina viner, främst med de vita. Sauvignon Blanc 2002 fick silvermedalj år 2003 vid de två främsta engelska tävlingarna (IWSC och IWC) och Sauvignon Blanc 2003 fick guldmedalj år 2004 vid den senare tävlingen. 

Casa Viva

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Chardonnay

Casas del Bosque

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc

- Chardonnay/
  Sauvignon

Casas del Bosque Reserva

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc

 

 

Konsulterande oenolog David Morrison

 

Oenolog Camilo Viani