Viña Camino Real

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1879

Total export år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 141.500 liter

 

Export flaskvin år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

Chefs-oenolog: 
 
Peggy Vacquie
 
Laurent Teillet

Tidigare chefs-oenologer: 
 -

Konsulterande oenolog
 -

Ägare: 
 Roberto de Andraca B. (70 %), Roberto de Andraca A. (10 %), Héctor Reitich (20 %)

Adress huvudkontor:
 Camino La Punta, Viña 3
 San Francisco de Mostazal
 VI Región

Telefon huvudkontor:
+56 - 72 - 49 10 14

Fax huvudkontor:
 +56 - 72 - 49 22 18

E-mail huvudkontor:
 
mscarvallo@caminoreal.cl

Web-sida:
 
www.caminoreal.cl

Svensk agent:
 
Vinhus Örjan & Feuer
 Korphoppsgatan 42,
 120 65 Stockholm

Tel. +46 8 642 79 59 -
Fax +46 8 642 79 59
 
vinhus@orjanofeuer.se
 www.orjanofeuer.se


Roberto de Andraca B. är en välkänd företagsledare och Japankännare i Chile, tidigare VD och numera styrelseordförande för det stora stålgrossistföretaget CAP (Compañía de Acero del Pacífico). Som så många andra välbeställda chilenare ville han bli vinodlare, och i mitten av 1980-talet köpte han av familjen Forteza en mindre andel i en anrik viña. Den hade anlagts av Jesuitorden år 1879 på egendomen Hacienda el Arrayán, ca 70 km söder om Santiago,
och planterats med druvor importerade från Frankrike. Ganska snart köpte Roberto de Andraca ut familjen Forteza och drev företaget tillsammans med en studiekamrat från Harvard. Efter dennes bortgång år 1995 blev han ensam ansvarig för Viña Camino Real ("Kungsvägen"), tillsammans med en argentinsk investerare som har en minoritetspost.

I dag har Camino Real ca 125 hektar vinodlingar i anslutning till produktionsanläggningen, nära orten San Francisco de Mostazal, mellan vinregionerna Maipo-dalen och Rapel-dalen (se karta). I detta område är avståndet mellan Andernas västsluttningar och kustbergskedjan bara några kilometer och bildar, en smal dal. Där är temperaturskillnaden mellan dag och natt mycket stor och dagstemperaturerna blir högre än i omgivningen, vilket främst gynnar odlingen av druvor till röda viner.

Allt vin som Viña Camino Real producerar kommer från de egna odlingarna. Den totala kapaciteten för jäsning och lagring är  850.000 liter och fram till år 2000 exporterades 97 % av det framställda vinet. Den främsta marknaden var USA och Kanada (40 %) och därefter Japan, Korea och Hong Kong (25 %), Europa (25 %) och Latinamerika (7 %). Under år 2001 bröts samarbetet med den tidigare exportören vilket medförde en kraftig nedgång av exporten. Sedan man själv tagit hand om denna är man åter uppe på tidigare nivåer.

De båda oenologerna på Viña Camino Real kommer från Bordeaux i Frankrike och har tidigare arbetat i Frankrike, USA, Australien och hos flera vinproducenter i Chile, innan de i slutet av 1990-talet kom till Camino Real.
 


Viña Camino Real med Anderna i bakgrunden

 

Varietal

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Carmenère

- Rosé

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc

Reserva

- Cabernet Sauvignon

Los Portones de San Francisco

- Cabernet Sauvignon

- Carmenère

- Sauvignon Blanc

Las Casas del Recuerdo

- Cabernet Sauvignon

Red Label

- Cabernet Sauvignon

 

 


Flaskorna i serien Los Portones de San Francisco säljs i en liten säck av juteväv.