Viña Villard Fine Wines

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1989

Total export år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 93.700 liter

 

Export flaskvin år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

Chefs-oenolog: 
 
Ana María Pacheco
 Thierry Villard

Tidigare chefs-oenolog: 
 
-

Konsulterande oenolog: 
 
-

Ägare: 
 Thierry Villard (67 %)
  Viña Santa Emiliana (33 %)

Adress huvudkontor:
 La Concepción 165, Of. 506
 Providencia, Santiago

Telefon huvudkontor:
+56 2 235 78 57   

Fax huvudkontor:
 +56 2 235 76 71

E-mail huvudkontor:
 info@villard.cl  

Webbsida:
 www.villard.cl

Svensk agent:
 Edström Chris Wine
 Sten Sturegatan 4
 S-411 39 Göteborg
 Tel. +46 31 778 89 00
 Fax +46 31 778 89 19
 mail@ecw.se
 www.ecw.se 


Fransmannen Thierry Villard flyttade till Chile 1989, efter många år som framgångsrik försäljningsdirektör på en australisk vinfirma. I sin hustrus hemland fick han arbete som exportchef på Viña Santa Emiliana, och samtidigt grundade han sitt eget företag, Villard Fine Wines. Efter en tid köpte han mark i Casablanca-dalen och allt vin gjordes till en början hos Santa Emiliana. År 1996 uppförde Thierry Villard första etappen av en egen, tekniskt avancerad anläggning för framställning av absoluta toppviner. 

Den innehöll ett stort antal rostfria ståltankar av skilda storlekar, anpassade till behoven av jäsningskontroll, temperaturstyrning och kontakt med skalen (maceration) hos de olika druvorna. All alkoholjäsning skedde i ståltankarna och de franska ekfaten på 300 liter användes bara för lagring. Alla faser av vinframställningen skedde under minutiös kvalitetskontroll, allt från den manuella sorteringen av inkommande druvor till den slutliga blandningen av de lagrade vinerna. Thierry Villard övervakade själv samtliga moment.

Alla viner av druvorna Chardonnay, Sauvignon Blanc och Pinot Noir kom från de egna vingårdarna i Casablanca-dalen. Cabernet Sauvignon och Merlot köptes från några av de bästa odlingarna i Maipo-dalen, där klimat och jordmån lämpar sig bäst för druvor till röda viner. Endast viner av typ reserva har framställts, där de röda lagrats 8 - 12 månader på träfat och de vita fått mogna på jäsningsresterna ("sur lie"). Den uttalade målsättningen var att producera viner som vänder sig till kunniga och kräsna konsumenter. Praktiskt taget allt vin har exporteras.

I september 2003 köpte Thierry Villard de 33 % av företaget som ägdes av Viña Santa Emiliana för 259.000 USD. Familjen Villard och blev därmed ensam ägare till Viña Villard Fine Wines, med bodega och sina 25 hektar vingårdar. I oktober 2006 sålde de emellertid hela anläggningen och vingårdarna till det franska storföretaget Michel Laroche. Varumärket Villard Fine Wines har dock behållits av familjen, som skall fortsätta att producera kvalitetsviner av druvor man köper från andra odlare.

 
Thierry Villard

Expresión

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Pinot Noir

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc 

Esencia

- Pinot Noir

- Chardonnay

Equis

- Gran Vino Tinto