Viña Tres Palacios

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1996

Total export år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 21.900 liter

 

Export flaskvin år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

Chefs-oenolog: 
  Camilo Rahmer

Tidigare chefs-oenolog: 
 -

Konsulterande oenolog: 
 
Felipe de Solminihac
 Vesna Rojic
 

Ägare: 
 Patricio Palacios

Adress huvudkontor:
 
Magnere 1543, Providencia
 Santiago

Telefon huvudkontor:
 +56 - 2 - 235 98 52

Fax huvudkontor:
 +56 - 2 - 235 16 82

E-mail huvudkontor:
 - 

Web-sida:
 www.vinatrespalacios.cl

Svensk importör:
 
Sydamerikaviner HB
 info@sydamerikaviner.com

I höjd med Santiago delar sig tillfälligt den 300 mil långa kustbergkedja, som går från Arica längst i norr till ön Chiloé i söder. Mellan dess båda grenar bildas en skyddad dalgång med många sidodalar där mikroklimatet ofta är gynnsamt för vinodling, men där bristen på vatten är besvärande. På ett ställe bryter Maipo-floden igenom de båda grenarna av kustbergkedjan och tillför vatten, samtidigt som den öppnar för de fuktiga och svala vindarna från Stilla Havet.

Här fann Patricio Palacios år 1995 den perfekta plats för vinodling han letat efter i området under många år. Det är en liten sluten dal med öppning västerut mot havet, som ligger på 5 mils avstånd. Dalen heter Cholqui, vilket betyder "fågelhuvud" på Mapucheindianernas språk. Dagarna är mycket varma under vår och sommar och framåt kvällen börjar havsbrisen sänka temperaturen så att natten blir ganska sval.

Patricio Palacios hade tjänat ihop tillräckligt mycket pengar på laxodling och byggverksamhet för att kunna köpa 250 hektar mark i Cholqui-dalen och börja plantera kvalitetsdruvor och bygga en bodega för vinframställning. Redan i mitten av 1970-talet hade hade han tillsammans med sin hustru María Inés köpt en vinodling i närheten av orten El Monte, några mil närmare Santiago. Kvaliteten på vinerna blev aldrig bra och de gjorde sig av med odlingen för att fortsätta leta efter det rätta stället.

Nu är 80 hektar vingårdar planterade i Cholqui-dalen, med   Cabernet Sauvignon på de omgivande sluttningarna och Carmenère på dalbotten. Däremellan växer Merlot, Pinot Noir, Chardonnay och Sauvignon Blanc. Produktionsanläggningen har kapaciteten 700.000 liter och allt vin som framställs kommer från de egna odlingarna.

Företaget och vinerna har fått namnet Tres Palacios, som  betyder "Tre Palats" på spanska, men det har sitt ursprung i grundarens efternamn och hans förhoppning att tre generationer Palacios tillsammans skall ägna sig åt vinodlandets ädla konst. Och det verkar gå bra redan från begynnelsen. Druvorna från de unga vinplantorna har redan resulterat i röda viner som fått medaljer i flera tävlingar. Under 2004 har det unga vinet Reserva Carmenère 2002 fått guldmedalj i Concours Mondial de Bruxelles och såväl Merlot Reserva 2003 som Cabernet Sauvignon 2003 fick också guldmedalj i den chilenska generalmönstringen Catad'Or 2004.

 

Varietal

- Cabernet  Sauvignon

- Merlot

- Carmenère

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc

Reserva

- Merlot

- Carmenère

 

 

 

 Cholqui-dalen

 

 

 


Patricio Palacios (t.v.) och oenologen Camilo Rahmer