Viña Casa Tamaya

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
2001

Total export år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 363.200 liter

 

Export flaskvin år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

Chefs-oenolog: 
 Juan Pablo Martin

Tidigare chefs-oenolog: 
 
Carlos Andrade

Konsulterande oenolog: 
 -

Ägare: 
 Viñedos de Limari (1/3),
 Agrícola Cerrillos de Tamaya (1/3), övriga (1/3)

Adress huvudkontor:
 Concordia 2255, piso 2
 Providencia, Santiago

Telefon huvudkontor:
+56 - 2 650 84 90 

Fax huvudkontor:
 +56 - 2 362 01 61

E-mail huvudkontor:
 
vina@tamaya.cl

Webbsida:
 www.tamaya.cl

Svensk agent:
 
-

 
Limarí är en av de nordligaste dalarna i Chile där man odlar druvor för framställning av kvalitetsvin. Den ligger nära 30:e breddgraden, ca 40 mil norr om Santiago, och klimatet borde vara för varmt för bättre viner. Tack vare närheten till Stilla Havet med den kalla Humboldt-strömmen, och morgondimmorna som för in fuktighet, går det dock över förväntan, vilket Viña Francisco de Aguirre var den förste att visa. Planteringar i extrema lägen har blivit ett av konkurrensmedlen för chilenska vinproducenter. Samma sak pågår i södra Chile, där man slåss mot risken för nattfrost.

I början av 1990-talet hade den kände finansmannen René Merino köpt mer än 10 000 hektar mark i Limarídalen och planterat olika sorters fruktträd. Tillsammans med en grupp investerare med anknytning till regionen började han år 1997 att anlägga vingårdar på ett 210 hektar stort område i dalen, omkring 20 km från kusten. Hittills har 110 hektar planterats med de vanligaste varianterna av druvor, men också med Pinot Noir, Syrah, Sangiovese och Viognier. Drivande krafter har varit Juan Pablo Diemer och oenologen Carlos Andrade, vilka tidigare deltagit i uppbyggnaden av Viña Francisco de Aguirre. De framhåller att några av fördelarna med vinodlingar i Limarídalen är den rena luften med stark instrålning från himlen, absolut frånvaro av regn under vår och sommar samt den mineralhaltiga och näringsfattiga jordmånen.

År 2001 började man bygga en egen produktionsanläggning med modern design och senaste teknologi för vinframställning. Den har för närvarande en kapacitet på nästan 1,5 miljoner liter och togs i bruk för skörden år 2002. I omedelbar anslutning byggdes också ett gästhus, en restaurang och provningsrum med butik. Turister skall lockas inte bara med vin och god mat utan också med museiföremål i form av keramik från de ursprungliga  Diagüitas-kulturen, som man funnit i vingårdarna.

Viña Casa Tamaya har fått stor uppmärksamhet genom sin lansering av icke-traditionella viner som första årgång år 2001. Det vita blandvinet VCS (Viognier/Chardonnay/Sauvignon Blanc) och varietalvinerna på Sangiovese och Merlot/Sangiovese är kreativa innovationer som inte förekommit tidigare i Chile.
 


Vingårdar med Carmenère-plantor på Viña Casa Tamaya

 

Varietal

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Carmenère

- Sangiovese

- Merlot/Sangiovese

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc

- Viognier

- Viognier/Chardonnay/
 Sauvignon Blanc

Reserva

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Carmenère

- Merlot/Cabernet
 Sauvignon/Syrah

- Chardonnay

- Viognier/Chardonnay

Late Harvest

 

 

 


Legenden om Tamaya berättar om prinsessan som vaktas av en svart människo-tjur med gyllne horn i ett palats på Andernas sluttningar. Var och en som lockas av hennes skönhet och närmar sig palatset blir dödad av tjuren. Målning av Marcela Donoso.