Viña Tabontinaja

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1990

Total export år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 38.200 liter

 

Export flaskvin år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

Chefs-oenolog: 
 
Andrés Sánchez W.
 
Daniella Gillmore

Tidigare chefs-oenolog: 
 
Francisco Gillmore

Konsulterande oenolog: 
 
-

Ägare: 
 Francisco Gillmore

Adress huvudkontor:
 Av. Alonso de Córdova 4281
 Vitacura, Santiago

Telefon huvudkontor:
 +56 2 245 65 00   

Fax huvudkontor:
 +56 2 242 90 28

E-mail huvudkontor:
 tabontinaja@gillmore.cl 

Webbsida:
 www.gillmore.cl 

Svensk agent:
 -


Södra Maule-dalen har ett lång förflutet som vinodlingsområde. I slutet av 1600-talet beordrade den spanska kolonialmakten anläggandet av vingårdar där för att befästa gränsen mot fientliga indianstammar längre söderut. En av de mest namnkunniga vingårdarna från denna tid blev Viña Tabontinaja, som fått sitt namn av de stora lerkärl - tinajas - man använde för att jäsa och lagra vin i. 

Mot mitten av 1850-talet började de dåvarande ägarna ersätta en del av den förhärskande druvan País, som spanjorerna medfört, med franska och italienska kvalitetsdruvor. I början av 1900-talet hade Viña Tabontinaja vingårdar med Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Sémillon och en efter dåtida förhållanden modern produktionsanläggning, med lagringstankar av betong och jäsningskar av fransk och amerikansk ek.

Alkoholrestriktionerna på 1960-talet och den djupa ekonomiska krisen i Chile 1982-84 gjorde att många vinodlare, särskilt i södra Chile, tvingades upphöra med den verksamhet familjen bedrivit i decennier och sekel. Francisco Gillmore, vars irländsk/skotske farfars far kom till Valparaíso som sjökapten år 1865, köpte Viña Tabontinaja år 1990.  Han började genast modernisera den tekniska utrustningen med rostfria ståltankar och pressar, automatisk temperaturkontroll mm. De återstående plantorna av druvan País ersattes med nya franska varianter.

Viña Tabontinaja ligger ett par mil väster om staden San Javier i Maule-dalen. Francisco Gillmore odlar i dag 70 hektar kvalitetsdruvor utmed foten av en rad kullar. Bara druvor från de egna vingårdarna används, och vinerna - alla röda - säljs under namnet Gillmore. Särskilt Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon har uppmärksammats både i Chile och internationellt, men man marknadsför bl a också varietal-viner av druvorna Carignan.

Francisco Gillmore har också en viña vid namn San Cayetano på Long Island i New York och är delägare i Viña Rucahue i närheten av Viña Tabontinaja. Denna viña har ingått en strategisk allians med  Fundación Chile och säljer viner under namnet Viña Carpe Diem.

 
 

Gillmore

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Cabernet Franc

- Carmenère

- Carignan