Viña Carpe Diem

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1989

Total export år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

 

Export flaskvin år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: -liter

Chefs-oenolog: 
 
Patricia Inostroza

Tidigare chefs-oenologer: 
 
-

Konsulterande oenolog: 
 
-

Ägare: 
 Fundación Chile (50 %)
 Viña Rucahue (50 %)
 (Francisco Gillmore, José
 Esturillo)

Adress huvudkontor:
 
Vinos del Sur
 Av. Parque Antonio
 Rabat Sur 6165
 Vitacura, Santiago

Telefon huvudkontor:
 +56 2 240 04 10   

Fax huvudkontor:
 +56 2 241 94 83

E-mail huvudkontor:
 vinsur@fundacionchile.org 

Web-sida:
 www.vinosdelsur.cl 

Svensk agent:
 -


Viña Carpe Diem är namnet på en strategisk allians mellan Fundación Chile och Viña Rucahue. Administration och fakturering m m sker genom företaget Vinos del Sur, men i fråga om allt som har med marknadsföring och försäljning att göra skall endast namnet Viña Carpe Diem förekomma.

Fundación Chile är en stiftelse som finansieras av chilenska regeringen och USA-företaget ITT, vars syfte är att främja utveckling av företag inom nya områden i Chile. Under flera år studerade man förutsättningarna för att odla kvalitetsviner i Itata-dalen i södra Chile, nära den 37:e breddgraden. År 1989 köpte stiftelsen 280 hektar mark i orten Nueva Aldea mellan städerna Chillán och Concepción, ca 45 mil söder om Santiago. Ett par år senare började man importera plantor med senaste kloner av franska druvor och installera droppbevattning. I dag har man sammanlagt 100 hektar vingårdar.

I detta sydliga läge utvecklas druvorna Syrah exceptionellt väl och Viña Carpe Diem var först i Chile med att producera viner av endast denna druva. Varianten Chardonnay skördas ofta också tidigare här än längre norrut, där klimatet generellt sett är varmare. Man har inte någon egen produktionsanläggning i anslutning till vingårdarna i Itata-dalen utan allt vin framställs i Viña Rucahues anläggning.

Strax väste om San Javier i Maule-dalen, 15 mil norr om Itata-dalen, ligger Viña Rucahue. En av de båda ägarna är Francisco Gillmore, som också har Viña Tabontinaja, något längre västerut i Maule-dalen. Viña Rucahue bildades 1985 och gjorde stora investeringar 1993 i en helt modern anläggning för vinframställning. Jäsningen av alla druvor, utom Chardonnay Reserva, sker i tankar av rostfritt stål. Reserva-vinerna lagras på franska ekfat i 8 - 12 månader, liksom Premium-vinerna, vilka lagras i 12 - 18 månader.

I närheten av San Javier disponerar Viña Carpe Diem ca 220 hektar vingårdar. Av den sammanlagda arealen i Itata-dalen och Maule-dalen på 320 hektar är 150 planterade med Cabernet Sauvignon och 100 med Merlot. Resterande areal upptas av 35 hektar för Carmenère och Syrah och 35 hektar för Chardonnay och Sauvignon Blanc. På vissa exportmarknader säljs vinerna från Viña Carpe Diem också under namnen Rucahue, Río Itata, Concepción, Condor m fl.

Varietal

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Carmenère

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc 

Reserva

- Cabernet Sauvignon

- Merlot/Cabernet
  Sauvignon 

- Syrah

- Pinot Noir

- Chardonnay

Gran Reserva

- Cabernet Sauvignon

- Chardonnay

Tierra Roja

 

Late Harvest