Viña Portal del Alto

© www.chileviner.com

FAKTA

HISTORIK

EXPORTVINER


Etableringsår:
1970

Total export år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: 215.600 liter

 

Export flaskvin år 2005:

Vita/rosé: - liter
Röda: - liter
Totalt: - liter

Chefs-oenolog: 
 
Carolina Arnello

Tidigare chefs-oenolog: 
 
Alejandro Hernández

Konsulterande oenolog 
 
-

Ägare: 
 Alejandro Hernández

Adress huvudkontor:
 Camino el Arpa 199
 Alto Jahuel, Buin
 Región Metropolitana

Telefon huvudkontor:
 +56 2 821 91 70   

Fax huvudkontor:
 +56 2 821 33 71

E-mail huvudkontor:
 vinos@portaldelalto.cl 

Webbsida:
 www.portaldelalto.cl 

Svensk agent:
 Stellan Kramer AB
 Rinkebyvägen 15,
 SE - 182 36 Danderyd
 Tel. +46 8 544 905 90
 Fax +46 8 544 905 99
 info@kramer.se

 www.kramer.se


Alejandro Hernández är nestor och guru i den chilenska vinvärlden. Han utexaminerades som oenolog vid Katolska Universitetet i Santiago år 1958, och där har han varit professor i vinodling och oenologi under alla år. Större delen av alla oenologer i Chile har haft honom som lärare och med tiden har han också blivit en internationell auktoritet, bl a som ordförande för Office International de la Vigne et du Vin i Paris. Han har också skrivit ett otal vetenskapliga rapporter och artiklar om vin och gett ut tre böcker om chilenska viner, riktade till en större publik.

År 1968 köpte han en mindre vingårdar i Santiagos södra utkanter: San Juan de Pirque på 20 hektar i Maipo-flodens övre del, 800 meter över havet. Två år senare köpte han sedan Portal del Alto på 8 hektar i Alto Jahuel, nära Viña Santa Rita.  Samtidigt bildade han företaget Viña Portal del Alto, för att själv börja göra vin och därmed tillämpa det han lärt ut till andra under så många år. Fadern och två generationer före honom hade varit vinodlare i Maule-dalen, så Alejandro var inte direkt novis på det praktiska.

Målet var att producera viner av mycket hög kvalitet, genom att begränsa plantornas avkastning och tillämpa vetenskapliga metoder vid vinifiering och lagring. Det vin som blev resultatet gick i sin helhet på export, tills Alejandro Hernández köpte en vingård på 20 hektar med bodega för vintillverkning utanför San Fernando i Rapel-dalen och fick ärva sin fars vingård El Oriente på 113 hektar i Retiro i Maule-dalen. Från år 1994 finns därmed Viña Portal del Altos viner att köpa också i Chile.

Vingården Portal del Alto ligger i ett område där Chiles bästa Cabernet Sauvignon anses växa, och den är i sin helhet planterad med denna druva. På grund av sitt höga läge och därmed svalare temperatur är vingården San Juan de Pirque i huvudsak planterad med Chardonnay och Sauvignon Blanc. I San Fernando är en stor del av plantorna Cabernet Sauvignon, Merlot och Petit Verdot omkring 100 år gamla, med mycket låg avkastning - omkring 40 hektoliter per hektar - och hög kvalitet. Den ärvda vingården El Oriente, slutligen, nyplanterades från år 1992 med många olika varianter, eftersom man tidigare i huvudsak odlat vin av den spanska druvan País. Nu växer där utvalda kloner av de vanligaste kvalitetsdruvorna, inklusive Carmenère, Pinot Noir Malbec och Syrah.

Med tiden har Alejandro Hernández visat att han inte bara behärskar teorin kring vinframställning, utan också kan omsätta den i högklassiga viner. Från senare hälften av 1990-talet har Viña Portal del Alto vunnit åtskilliga medaljer och priser i internationella tävlingar.

 

Varietal

- Merlot

- Merlot/Cabernet 
  Sauvignon

- Pinot Noir

- Chardonnay

- Sauvignon Blanc 

Reserva

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Chardonnay

- Late Harvest

Gran Reserva

- Cabernet Sauvignon

- Merlot

- Carmenère

- Chardonnay

Gran Reserva Alejandro Hernández

 

 

Alejandro Hernández